spilled glue on bottle
/

Zorgvuldig lijm verwijderen van kunststof

Nieuwe kunststof kozijnen met lijmresten of een glanzende koffer met storende stickers. Een waterkoker met stevig geplakt prijslabel of een iets te enthousiaste lijmdosering bij een knutselproject. Een klevende substantie van plastic verwijderen kan een grote uitdaging zijn, omdat de bindmiddelen van lijm veel overeenkomsten hebben met die van kunststof. Doffe of uitgebeten plekken, krassen en blijvende beschadigingen zijn het gevolg van tekeer gaan met metalen voorwerpen of agressieve vloeistoffen. Hier lees je wat je beter wel kunt doen en krijg je informatie over speciale lijmen voor kunststof en andere materialen.

Inweken met vloeistoffen en het gebruik van een kunststof schraper

Lijmresten van kunststof verwijderen doe je niet impulsief door te gaan trekken of schrapen in droge toestand. Soms is een plakbandje erop of verhitting met een föhn al voldoende. Zo niet, dan week je de plek eerst een tijdje met een ingeweekte doek of spons. Met een beetje geluk is dat voldoende om de lijm te verwijderen. Zo niet, gebruik dan daarna een plastic plamuurmes, schraper of oude creditcard om het proces af te maken. Maak de plek na afloop goed schoon en herhaal eventueel het proces. Experimenteer eerst met eenvoudige inweekmiddelen die je normaal in huis hebt zoals warm zeepsop, olie of pindakaas en citroensap of azijn. Nagellakremover werkt ook, maar kan agressief zijn. Test dit vooraf op een onopvallende plek en spoel goed na.

Speciale lijmen voor kunststof of plastic zorgen voor solide constructies

Je hebt tegenwoordig steeds meer verantwoorde soorten speciale lijm voor verschillende materialen zoals tegels, steen of glas en knutsellijmen. Wanneer je bijvoorbeeld veel met plastic werkt kun je beter een speciale kunststoflijm gebruiken met de juiste ingrediënten. Kies bijvoorbeeld vloeibare kunststoflijm met primer die ook geschikt is voor lastig te lijmen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP) en polyamide (PA). Daarnaast is het altijd handig kneedlijm voor kunststof in huis te hebben om snel een gat te dichten of kunststof decoratie schroefloos op te hangen. Verder is een speciale waterbestendige knutsellijm met extra dun mondstuk handig om precies te kunnen werken. Een universele secondelijm in vloeibare of gelvorm is ook een optie voor allerlei klussen.

Punten van aandacht bij het verwijderen van lijm

  • Ga niet overhaast te werk en wrik niet aan een droog oppervlak
  • Laat de lijmplek weken met een geïmpregneerde doek
  • Zuren, vetten, zeep, alcohol en aceton kunnen lijm oplossen
  • Gebruik eventueel een föhn om de lijm vloeibaarder te maken
  • Restjes lijm verwijder je voorzichtig met een kunststof plamuurmes of oude creditcard
  • Zorgvuldig schoon en droog maken en eventueel het proces herhalen
  • De keer erna speciale lijm, bijvoorbeeld voor kunststof, gebruiken

Conclusie

Lijmresten zorgvuldig verwijderen van kunststof kost iets meer tijd, maar het houdt het materiaal onbeschadigd en glanzend. Constructies en reparaties met de juiste lijm zorgen verder voor een duurzaam en sterk resultaat. Naast universele lijm vind je voor elk materiaal wel een speciale lijm met specifieke ingrediënten in vloeibare of gelvorm. Vloeibare lijm is geschikter voor precisiewerk en droogt sneller. Gel druipt minder gauw en is geschikt voor grotere kieren. Het is belangrijk om altijd eerst te bedenken welke klus je wil doen en goed de gebruiksaanwijzing te lezen, voordat je de lijm gebruikt. Zorg daarbij voor een goed geventileerde ruimte en dek het werkoppervlak af. Bescherm ook je huid en kleding. Werk altijd precies en voorzichtig om te voorkomen dat je lijm morst. Als het dan toch een keertje misgaat, weet je nu wat je moet doen.

Vorige

Digital nomad? Dit zijn handige dingen om te weten!

Volgende

Dé tips om een betrouwbaar online casino te vinden