/

Verschillende alternatieven voor citroenen

Een citroen wordt voor veel dingen gebruikt. Men maakt er mee schoon en het zowel het sap als de schil komen terug in verschillende baksels. Het zuurtje in het citroensap doet wonderen.

Maar, bestaan er ook alternatieven voor citroenen of het citroensap. In deze blog geven op verschillende vlakken alternatieven voor citroensap. Maar let op, sommige recepten zullen minder goed tot zijn recht komen of iets zal minder goed schoonmaken. Lees gauw verder voor de do’s en dont’s in het vervangen van citroenen.

Waarom kiezen voor een alternatief?

Als citroenen zo fantastisch schijnen te zijn, waarom zou je dan kiezen voor een alternatief? Goede vraag, dat hebben we onszelf namelijk ook afgevraagd.

Toch zijn er verschillende redenen waarom je misschien een alternatief wilt overwegen. Citroenen zijn bijvoorbeeld relatief duur als het seizoen er niet naar is. Gezien de gele makkers niet in Nederland worden geteeld, zal het altijd geëxporteerd moeten worden. Duurzaam zijn ze dus niet. Verder zou het kunnen zijn dat je niet goed tegen de zuurgraad van citroenen kan en dan liever voor wat anders wilt kiezen. Bovendien: als je altijd voor citroenen gaat, dan kan de smaak op den duur wat vlak worden.

Gelukkig zijn er tal van alternatieven voor citroenen, die dezelfde voordelen bieden zonder enorme nadelen.

Alternatief voor citroenen in gerechten

We starten met alternatieven voor citroenen in gerechten. Houd er dus rekening mee dat het de smaak van het gerecht of baksel kan aanpassen, evenals de structuur of textuur.

#1 Azijn

Azijn is een veelgebruikt zuur ingrediënt in de keuken en kan worden gebruikt als vervanging voor citroenen in veel recepten. Witte wijnazijn of appelazijn zijn goede alternatieven. Let wel: je wil dit altijd verdunnen. Waar je citroensap dus wel ‘makkelijk’ kan verorberen en het niet echt gevaarlijk voor je is, wil je van azijn niet te hoge doseringen gebruiken.

#2 Limoen

Het zat er aan te komen. De groene vriend van onze gele citrusvrucht biedt een prima alternatief. Het heeft niet alleen een vergelijkbare smaak, maar is zelfs wat zachter en minder zuur. Is dat even fijn als je het zuurtje in het gerecht wil afzwakken.

#3 Sinaasappel

Naast de groene vriend van de citroen, hebben we ook natuurlijk ook de oranje. We hebben het natuurlijk over de sinaasappel. De sinaasappel is een stuk minder zuur en in sommige gevallen juist wat zoeter, maar heeft nog steeds een aantal van de zurige kwaliteiten. Je gerecht zal wel anders smaken dan bij het gebruik van citroensap.

#4 Sumak

In plaats van andere vruchten te onderzoeken, kunnen we natuurlijk ook overgaan op kruiden. Sumak is een van die kruiden. Het wordt veel gebruikt in het Midden-Oosten en de Mediterrane. De smaak is zure en citrustachtig. Een perfecte vervanging van citroen in bijvoorbeeld marinades of sauzen.

#5 Verveine

Verveine, ook wel bekend onder de noemer van citroenverbena, is eveneens een kruid. Het wordt veel gebruikt als kruiden in thee, maar kan ook zeker werken als smaakversterker in hartige gerechten. Het past overigens ook goed bij verschillende fruitsoorten, mocht je graag je nagerecht wat meer spice willen geven.

#6 Grapefruit

We zijn toch weer terug bij de vruchten en dan wel bij grapefruit. Wellicht heb je weleens het sap ervan gedronken en herinner je die bittere smaak. Dus, wanneer je grapefruit gebruikt als vervanging voor citroen, verwacht dan ook de bittere smaak weer terug.

#7 Witte wijn

Het wordt ook wel gezien als een uitstekende vervanger voor citroensap. Bij hoge temperaturen komt het zure van de wijn naar boven. En niet getreurd. De meeste tot alle alcohol verdampt bij hoge temperaturen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat later iedereen beneveld naar huis gaat.

Alternatieven voor citroenen bij het schoonmaken

Citroenen worden nog weleens ingezet bij het schoonmaken van verschillende dingen. Het helpt onder andere bij het nare geurtjes, verhelpt kalkaanslag en draagt bij aan het schoonmaken van aangekoekte pannen. Als je geen citroenen hebt of geen mogelijkheid hebt om citroenen te gebruiken, kan je gebruik maken van andere natuurlijke schoonmaakmiddelen. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

 • Azijn
  Ja, daar zijn we weer met azijn. Nu niet per se met appelazijn, maar wel met schoonmaakazijn. Het helpt om vlekken te verwijderen en is eveneens een ontkalker voor kranen, douchekoppen en andere oppervlakken.
 • Baking soda
  Wil je weer een glimmende oven of een schone badkamertegels? Dan is baking soda, ook wel zuiveringszout genoemd, een goede vriend van je. Baking soda is net als citroen niet alleen voor het bakken beschikbaar, maar dus ook voor schoonmaken.
 • Olijfolie
  Ook bij olijfolie denk je wellicht eerder aan eten dan aan schoonmaken, maar toch is het middel multifunctioneel. Je wil het met name gebruiken om iets in te vetten of juist te laten glanzen. Het is daarom meer een ‘poetsmiddel’ dan bijvoorbeeld een ontkalker.
 • Castille zeep
  Castille zeep wordt gemaakt van natuurlijke oliën. Het is een milde, natuurlijke zeep die je bijvoorbeeld gebruikt om een tafel of vensterbank schoon te maken. In sommige gevallen kan het ook helpen om vlekken uit kleding te verwijderen.

Er zijn nog veel meer natuurlijke schoonmaakmiddelen die je kunt gebruiken. Het is daarom de moeite waard om wat onderzoek te doen en te experimenteren. Zo kom je er uiteindelijk achter wat het beste tot zijn recht komt ten opzichte van je schoonmaakbehoeften.

Conclusie

Al met al zijn er veel alternatieven beschikbaar voor citroenen, zowel in gerechten als bij het schoonmaken van het huis. Voor het koken kun je bijvoorbeeld azijn, limoen of sumak gebruiken om zure smaken aan gerechten toe te voegen. Voor het schoonmaken kun je gebruik maken van natuurlijke alternatieven zoals azijn, baking soda en olijfolie.

Het gebruik van natuurlijke alternatieven heeft vele voordelen, zoals het verminderen van de blootstelling aan schadelijke chemicaliën en het bijdragen aan een milieuvriendelijkere manier van leven. Experimenteer met verschillende alternatieven en ontdek welke het beste werken qua smaak en dergelijken.

Vorige

Puistje in je neus: wat kan je doen?

Volgende

’s Nachts vaak plassen en een droge mond