/

’s Nachts vaak plassen en een droge mond

Niets is zo vervelend als je heerlijk warm in bed ligt en wakker wordt met het gevoel dat je moet plassen. Je kijkt op de wekker en ziet dat het nog maar 02.00u is. De nacht duurt nog té lang om het gevoel te negeren en dus zal je eruit moeten. Je weet nu al dat morgen een ontzettend lange dag gaat worden, als je er nog vaker uit moet.

Word je vaak wakker met een droge mond en moet je ’s nachts vaak plassen? Het zijn symptomen die kunnen duiden op een aantal verschillende gezondheidsproblemen. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken van deze symptomen en een eventueel verband tussen de twee.

’s Nachts vaak plassen

’s Nachts vaak moeten plassen, ook bekend als nycturie of nocturie, is een veel voorkomend symptoom dat wordt gekenmerkt door een abnormaal hoge frequentie van plassen tijdens slaaptijd. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen, vochtinname, medicatiegebruik en verschillende gezondheidsproblemen.

Hormonale veranderingen

Bij mannen kan een vergrote prostaat leiden tot een verstoorde urine-stroom en dus ook een verhoogde frequentie van urineren. Bij vrouwen kan menopauze ervoor zorgen dat de blaasspieren verzwakken, wat ook kan leiden tot meer urineren. In het algemeen geldt er ook dat met name oude mensen hier meer last van hebben dan bijvoorbeeld kinderen.

Vochtinname

Een andere veelvoorkomende oorzaak van ’s nachts vaak plassen is te veel vochtinname voor het slapengaan. Beperk je inname van vocht enigszins en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt gedurende de dag. Als je ‘vergeet’ om aan je twee liter water te komen, dan is het dus niet de bedoeling dat je dat nog ’s avonds in een keer gaat doen.

Medicatiegebruik

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je ’s nachts vaak naar het toilet moet. Diuretica, bijvoorbeeld, worden vaak voorgeschreven om overtollig vocht uit het lichaam te verwijderen. Het is niet meer dan logisch dat je hierdoor vaker moet plassen. Als je vermoedt dat medicatiegebruik een factor is, neem dan contact op met je huisarts en lees nog eens grondig de bijsluiter door. Want als je veel vocht verliest, betekent dat in de meeste gevallen dat je het er weer bij wilt krijgen.

Gezondheidsproblemen

Verschillende gezondheidsproblemen kunnen het vaak plassen in de nacht veroorzaken. Onder meer diabetes, nierproblemen en urineweginfecties zijn mogelijke oorzaken. Als je symptomen hebt die wijzen op een gezondheidsprobleem, neem dan onmiddellijk contact op met een arts.

Droge mond

Een droge mond wordt ook wel xerostomie genoemd en wordt gekenmerkt door een tekort aan speeksel in de mond. Speeksel speelt een belangrijke rol bij het behouden van een gezonde mond en het helpt bij het voorkomen van gaatjes en andere mondproblemen.

 • Medicatiegebruik
  Medicatiegebruik is een veelvoorkomende oorzaak van een droge mond. Veel medicijnen hebben een werking in zich waardoor de speekselproductie vermindert. Erg vervelend, want met medicijnen wil je juist dat alle klachten die je hebt, verdwijnen.
 • Medische aandoeningen
  Bij ziektes als diabetes, de ziekte van Parkinson en het syndroom van Sjögren, zou je kunnen merken dat je een droge mond krijgt. Als je denkt dat een medische aandoening de oorzaak is van je droge mond, neem dan contact op met een arts.
 • Stress
  Stress of spanning is niet alleen vervelend voor je mentale staat, maar je zal ook merken dat stress een droge mond als gevolg heeft. Er worden signalen afgegeven aan de hersenen die ertoe leiden dat speeksel minder goed wordt op productie wordt gebracht.

Helaas is er in veel gevallen niet echt een remedie tegen het hebben van een droge mond. Je kan je mond spoelen met water en hopen dat je niet ook nog last van je keel krijgt. In het geval van stress, zal het overigens vanzelf voorbij gaan (als het goed is).

’s Nachts vaak plassen in combinatie met een droge mond

Het zou best kunnen zijn dat je vaak ’s nachts moet plassen én een droge mond hebt. Gezien je veel urine en daarmee vocht in de nacht verliest, zal je symptomen van uitdroging vertonen. In dit geval gaan we er vanuit dat een droge mond het gevolg van het nachtelijk urineren is.

Mocht je bijvoorbeeld ’s nachts vaak moeten plassen door medicatie en daardoor een droge mond krijgen, dan is er niet veel aan te doen. Wellicht heeft een arts hierover nog medisch advies. Anders zou een remedie kunnen zijn dat je een glas water op je nachtkastje zet. Je weet zo in ieder geval zeker dat je even je mond kan spoelen, indien gewenst.

Verbeteren van je nachtrust

Als je op het moment de symptomen niet kan voorkomen, kan je natuurlijk wel zorgen dat de rest van je nacht zo optimaal mogelijk is. We geven je een paar tips waar je aan kan denken voor het verbeteren van je nachtrust.

 1. Vermijd stimulerende activiteiten voor het slapengaan: Probeer minstens een uur voor het slapengaan geen stimulerende activiteiten te doen. Denk daarbij aan het gebruik van elektronische apparaten, het kijken naar televisie of het drinken van cafeïnehoudende dranken. Je wilt eigenlijk zoveel mogelijk rust creëren in de tijd dat je avond overgaat naar de nacht.
 2. Houd een vast slaapritme aan: Probeer elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend. Zo raakt je lichaam gewend aan een vast ritme en slaap je makkelijker in. Je mag best een keer van het ritme afzien, maar zorg dan wel dat je het de volgende dag weer oppakt.
 3. Eet gezond en beweeg voldoende: Zorg voor een gezonde levensstijl door gezond te eten en voldoende te bewegen. Hoe fitter je bent, hoe beter je zal slapen. Maar denk aan onze eerste tip: ga niet voor het slapengaan nog sporten. Het maakt je juist actief en verstoort je slaap.

Natuurlijk zijn er nog talloze andere tips die je zou kunnen toepassen voor het verbeteren van je nachtrust. Raadpleeg hiervoor een professional of praat met mensen in je omgeving over het vinden van slaap.

Conclusie

’s Nachts vaak plassen en een droge mond zijn veelvoorkomende symptomen die kunnen wijzen op verschillende gezondheidsproblemen. Mocht je geen idee hebben waar het vandaan komt, dan is het tijd om actie te ondernemen. Wellicht kan je het laten behandelen en daarmee verminderen. Praat bijvoorbeeld met je huisarts als je vermoedt dat je symptomen wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem. Het kan overigens ook zo zijn dat de symptomen in combinatie met elkaar voorkomen. In dat geval is een droge mond waarschijnlijk het gevolg van nachtelijks vaak plassen.

Vorige

Verschillende alternatieven voor citroenen

Volgende

Wie is Frits Landesbergen?