Wie is Frits Landesbergen?

Geboren in het tijdperk van een startende doe-het-zelf cultuur en de opkomst van het ‘bankzitten’. We hebben het over de jaren ’60, het tijdperk waarin de bekende musicus Frits Landesbergen op deze aarde kwam.

Frits Landesbergen is een bekend slagwerker, vibrafonist en arrangeur. De Nederlander heeft een indrukwekkende carrière op zijn naam staan. Mocht je de naam Frits Landesbergen niet kennen, dan zal je ongetwijfeld iets herkennen uit de lijst van namen met wie Landesbergen heeft samengewerkt. In deze blog vertellen we je alles over deze man, van privé tot aan carrière en huidige werkzaamheden.

Jeugd

Frits Landesbergen kwam in 1961 op 18 januari ter wereld. Het jongetje groeide op en besloot na zijn middelbare school naar het conservatorium te gaan. Hoewel, ‘besloot’ is wellicht niet een juiste benaming. Als je naar het conservatorium wil, moet je namelijk auditie doen. In ieder geval is het Landesbergen gelukt om naar binnen te komen. Hij bleek uitzonderlijk goed in wat hij deed, want hij sloot in 1985 zijn studiejaren af met een cum laude resultaat.

Hoewel Landesbergen wordt geboren te Voorschoten, groeit hij op in Hoorn. Het muzikale heeft hij overigens niet van een vreemde, gezien zijn vader gitarist en zijn oom een vibrafonist blijkt. Hij kiest zelf eerst voor de drum, waarna hij steeds meer instrumenten, waaronder de piano eigen maakte.

Tijdens zijn tijd op het conservatorium (in Amsterdam), vond hij opnieuw het instrument waar om Landesbergen onder andere zo bekend is. We hebben het over de vibrafoon. Het is geen piano en geen drumwerk, maar een soort combinatie ervan. Om geluid te produceren sla je op het instrument (zoals bij drummen) en het geluid dat wordt geproduceerd klinkt bijna harmonisch (zoals een piano doet). Het zou dus niet alleen de oom van Landesbergen zijn geweest, die hem inspireerde dit instrument te bespelen.

Vibrafonist

Het is bekend wat een pianist bespeeld en hoe een drummer te werk gaat, maar voor de meeste zal het begrip ‘vibrafonist’ nog wat onbekend klinken. We geven daarom een korte uitleg van het begrip.

Een vibrafonist is een muzikant die de vibrafoon bespeelt, een slaginstrument uit de xylofoonfamilie. Een xylofoon is dat leuke instrument waar jij waarschijnlijk als kind vroeger op speelde. De vibrafonist gebruikt mallets, oftewel stokken met zachte koppen, om de metalen platen van de vibrafoon aan te slaan. Door de vibrerende beweging van de platen ontstaat er een uniek en kenmerkend geluid.

In sommige gevallen maakt een vibrafonist deel uit van een ensemble, zoals een jazzband, een orkest of een kamermuziekgroep, waarbij de vibrafoon een aanvullende rol speelt.

Carrière

Landesbergen is tijdens zijn studie al bezig met muziek maken buiten het conservatorium om. Zo speelt hij in een band en is hij bezig met het verbeteren van zijn eigen kunde. De carrière die daarop volgt is bijna onbeschrijfelijk. We hebben daarom een selectie van een aantal punten op een rijtje gezet.

  • Lid van de Dutch Swing College Band als drummer. Deze band vindt zijn oorsprong in de Tweede Wereldoorlog. Jazzmuziek was verboden, maar om het in leven te houden, speelden jongeren in het geheim. Op de eerste bevrijdingsdag, 5 mei 1945, vond het officiële eerste optreden plaats.
  • Hij speelde op meer dan 100 cd’s, waarbij hij zijn expertise als drummer/ vibrafonist/ slagwerker lied klinken. De cd’s waren niet van hem, maar hij was ‘slechts’ degene die voor een deel van de muziek zorgde. Denk hierbij aan namen als Louis van Dijk, Metropole Orkest, Thijs van Leer en London Symhony Orchestra.
  • Voor meerdere jaren was Landesbergen docent vibrafoon, slagwerk en combospel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag
  • Oprichter van Frits Landesbergen & Friends, waar hij verschillende optredens mee verzorgt. Steeds een andere (jazz)kenner/ muzikant wordt uitgenodigd om met Frits een optreden te doen.
  • Onderdeel van een unieke muziekgroep, bestaande uit onder andere drie vibrafonisten. Landesbergen kwam met deze en nog een aantal andere muzikanten uit onder de naam van Magic Vibes.
  • Het produceren van platen en arrangementen voor bekende namen als leeftijdsgenoot en painist Cor Bakker.
  • Onderdeel van de West Coast Dream Band, een sextet met een unieke sound. De band toerde onder andere met hun livealbum Typical door de Verenigde Staten heen.

Deze acht punten geven nog maar een schrijntje waar van wat Frits Landesbergen door de jaren heen heeft bereikt en heeft gedaan. Tegenwoordig zien we hem met name terug als lid van de Dutch Swing College Band, gezien hij hier sinds het najaar van 2021 lid van is.

Prijzen

Bij een indrukwekkende als die van Frits Landesbergen, kijken we er natuurlijk niet raar van op dat er ook een hoop prestigieuze prijzen zijn behaald. We geven een overzicht van een aantal prijzen die hij door de jaren heen heeft bemachtigd:

  • Wessel Ilcken Prijs (1986)
  • Pall Mall Swing Award (1987)
  • AVRO-cultuurprijs De Belofte (1988)
  • Kiwanis Naarden Jazz Award (2003)

Volgens sommige zullen maar weinige prijzen ‘voldoen’ aan het niveau dat Landesbergen heeft bereikt. Maar mocht je hem dus zelf nog horen spelen, dan kan dat nog steeds.

Privé

Frits Landesbergen is in 2004 gelukkig getrouwd met zijn vrouw Joke. Ze is iets minder dan tien jaar ouder dan de beste man, maar dat lijkt hem niet tegen te houden. In een interview over de liefde tussen Frits en Joke, zegt Frits:

Joke is altijd een mooie vrouw geweest, maar ze is ook gezellig en iemand met wie goed te praten valt. We roeien met z’n tweeën dezelfde kant op, zal ik maar zeggen.’

Frits Landesbergen

Ze genieten nog weleens van hun huisje op Bonaire, maar brengen de rest van de tijd geregeld in Nederland door. Daar wonen immers hun kinderen, kleinkinderen en alle aanhang. Ze staan in de familie bekend als ‘opa en oma Boot’, omdat ze een klein bootje bezitten. Hoewel ze veel geven om hun familie, zouden ze het meeste van hun vrije tijd met zijn tweeën doorbrengen. We hopen dat ze nog lang samen zullen zijn.

Conclusie

Frits Landesbergen is een man met veel aanzien binnen de muziekwereld. De kans is groot dat menig slagwerker, pianist of vibrafonist de naam Landesbergen zal kennen. Met zijn inmiddels 62 jaar is hij nog steeds actief en kan je hem (of zijn werk) nog bewonderen. Het zal erg vernieuwend zijn waar de man nu eigenlijk echt mee bezig is.

Vorige

’s Nachts vaak plassen en een droge mond

Volgende

Wie is Philip van Ierschot, wat doet hij voor werk en is hij single?