/

Digital nomad? Dit zijn handige dingen om te weten!

Met de komst van het wereldwijde web en alle technologische ontwikkelingen die daarmee gepaard zijn gegaan is een bestaan als digital nomad ongekend populair geworden. Het lijkt ook een droombestaan; wonen en werken waar en wanneer je maar wilt. Wanneer je een beroep hebt wat het toelaat, is het ook zeker een benijdenswaardig bestaan. Er zijn echter wel een aantal zaken waarvan het goed is dat je je ze vooraf weet en daar eventueel rekening mee kunt houden. Welke dat zijn? Hier een aantal op een rij.  

Online zijn 

Je hele inkomen -en daarmee bestaan- hangt bij het zijn van digital nomad af van internet. Goed en voldoende internet hebben is dan ook heel belangrijk. Natuurlijk kun je je van wifi naar wifi hotspot verplaatsen, maar je kunt er niet altijd op vertrouwen dat de verbinding op zo’n plek stabiel is. Er is meer nodig om altijd bereikbaar te kunnen zijn voor je klanten. Een voordelig Sim Only abonnement afsluiten is dan ook nodig om echt kwaliteit te kunnen bieden. Deze zijn er al voor een paar euro per maand, ideaal wanneer je niet heel veel tijd in Nederland doorbrengt. Een sim only abonnement kun je afsluiten voor zowel je smartphone als iPad of een andere tablet. Het voordeel is tegenwoordig dat al je data binnen de EU geldig is. Dus je bundel is ook gewoon bijvoorbeeld in Portugal te gebruiken. Zorg er in ieder geval altijd voor dat jij snel en overal online kunt zijn! 

Goed verzekerd? 

Verzekeringen zijn zeer belangrijk. Het liefste denken we er natuurlijk niet aan, maar de kans dat er wel iets fout gaat is altijd aanwezig. Wanneer je veel in het buitenland bent, is het goed om een reisverzekering te hebben die de kosten dekt wanneer jou iets overkomt. Dit kun je ook zelf extra voorkomen bijvoorbeeld door middel van gps trackers in je koffer te doen. Ben je echt van plan om lange tijd buiten Nederland te verblijven? Dan kan het zijn dat je niet meer in Nederland voor de zorgverzekering verzekerd mag blijven. Hier zijn wel oplossingen voor te vinden, maar het is goed hier vooraf rekening mee te houden.  

KvK inschrijving 

Eigenlijk aanhakend op bovenstaande geldt dit ook voor een KvK inschrijving. Wanneer je ingeschreven staat en volgens de Nederlandse Kamer van Koophandel werkt mag je niet onbeperkt vanuit het buitenland werken. Ook moet je een adres in Nederland houden waarmee zij kunnen corresponderen. Nu zijn er wel tussenoplossingen en alternatieven, maar het is niet vanzelfsprekend dat dit allemaal goed gaat wanneer jij voor lange tijd naar het buitenland vertrekt. Informeer bij de Kamer van Koophandel wat de regels en eventuele alternatieven zijn.  

Kortom, een leven als digital nomad klinkt heel vrij maar er zitten ook grenzen aan. Geen onoverkomelijke zaken, maar wel zaken waarvan het goed is om rekening mee te houden en eventueel actie op te ondernemen. Ook de Belastingdienst is een speler waarvan het goed is om te informeren, zij kunnen precies aangeven wat mag en wat niet mag. Eerst even wat moeite doen, om vervolgens de vrijheid van overal te kunnen werken ervaren.  

Vorige

De online ervaringen die de non-online ervaringen zullen vervangen

Volgende

Zorgvuldig lijm verwijderen van kunststof