DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN ZIERIKZEE

De havenstad Zierikzee is een mooie stad met maar liefst 568 monumenten, een rijke historie en oerhollandse straatjes waar je heerlijk doorheen kunt slenteren. Perfect voor een dagje uit dus. De mooiste bezienswaardigheden in deze historische Zeeuwse stad heb ik voor je op een rij gezet.

Stadspoorten en de Oude Haven van Zierikzee

In Zierikzee zijn nog drie oude stadspoorten te vinden, waarvan de Zuidhavenpoort de grootste is. Een imposante havenpoort die dateert uit de 14e eeuw en vroeger diende ter bescherming van de toegang tot de stad. Het bouwwerk telt drie verdiepingen, die bereikbaar zijn via een tegen het gebouw geplaatst traptorentje. De Zuidhavenpoort ligt aan de Oude haven, waar je nog veel prachtige statige oude huizen vind die je even mee terug in de tijd nemen.

De Noordhavenpoort is een soort dubbele poort met twee ingangen en dateert ook uit de 14e eeuw. De twee ingangen liggen niet recht tegenover elkaar, want dat zou te makkelijk zijn geweest voor de vijand. Tussen de 2 ingangen ligt een leuk pleintje. Ook deze poort is te vinden aan de Oude Haven.

Tot slot is er nog de Nobelpoort, welke 2 torens heeft. Deze ligt aan de noordkant van de stad en een beetje uit de route van een stadswandeling. Je komt er langs als je vanaf het noorden richting het centrum loopt.

Het Havenplein

In het centrum van Zierikzee vind je het Havenplein. Een gezellig plein vol terrasjes en restaurants, ideaal om even te relaxen op een zonnige dag. Via het Havenplein kom je ook uit bij de winkelstraat. Als je trouwens speciaal naar Zierikzee gaat om te shoppen, kom je bedrogen uit. De winkelstraat is namelijk niet heel bijzonder groot, maar wel leuk om even doorheen te wandelen. Kenmerkend voor het Havenplein is de Gasthuiskerk. Dit was oorspronkelijk de kapel van het gasthuis en werd in de tweede helft van de 14e eeuw gesticht. Het gasthuis diende als onderkomen voor zieken en arme vreemdelingen die op doorreis waren.

Het stadhuis van Zierikzee

Zoals in veel Nederlandse steden, waaronder natuurlijk Delft, is ook in Zierikzee het stadhuis een echte bezienswaardigheid. Het gebouw doet echter geen dienst meer als stadhuis, omdat in 1997 de gemeente Zierikzee werd opgeheven, maar als museum. Hier zijn de schatten van de stad te bewonderen, zoals een grote collectie glas- en zilverwerk, oude klederdracht en diverse andere archeologische vondsten. Bovenop de toren van het stadhuis staat een beeld van Neptunes, de Romeinse zeegod. Dit is niet het originele beeld, het is in de 20e eeuw namelijk vervangen. In het museum is wel nog de oorspronkelijke drietand van Neptunes te vinden.

Korenmolen den Haas

Deze karakteristieke molen stamt uit 1727 en is een herkenbaar beeld voor iedereen die Zierikzee per boot bezoekt. Ondanks de respectabele leeftijd, is de molen nog geheel in perfecte staat. Zelf vind ik een oude molen altijd mooi om te zien, heel veel Hollandser wordt het niet, toch?

De Lutherse kerk

Oude kerken, ook zoiets wat ik altijd mooi vind om te zien. Het leuke aan deze kerk vond ik dat je in eerste instantie niet direct ziet dat het een kerk is. De Lutherse gemeente dankt zijn ontstaan vanwege het feit dat Zierikzee een belangrijke koopvaardijvloot had. Op die schepen voeren veel Scandinaviërs die Luthers waren en op een gegeven moment kregen zij een kerk toegewezen. Op het dak van de kerk prijken twee zwanen, het symbool van de Duitse reformator Luther. Toen de Boheemse kerkhervormer naar de brandstapel werd geleid voorspelde hij: “ik wordt gebraden als een gans, maar na mij komt een zwaan, die de dood zal ontvluchten”. Met de zwaan werd Luther bedoeld.

De Nieuwe Haven

Zierikzee dankt haar ontstaan aan het water. De haven was zeer strategisch gelegen en de schepen voeren onder andere naar Engeland en Scandinavië. Vandaag de dag wordt het beeld vooral gekenmerkt door de vele jachten die er liggen. Wanneer je over de dijk langs het water wandelt, wordt je getrakteerd op een mooi uitzicht over de stad en het water. Er zijn diverse cafeetjes te vinden waar je heerlijk kunt eten of gewoon iets kunt drinken terwijl je geniet van het uitzicht. Op een zonnige dag is het hier dus echt puur genieten.

Bezienswaardigheden nabij Zierikzee

Zierikzee ligt op het eiland Schouwen Duiveland in de provincie Zeeland. Naast de stad elf zijn er op dit eiland nog diverse andere bezienswaardigheden die zeker de moeite zijn om te bezoeken. Zo zijn er de Deltawerken Neeltje Jans, waar je onder andere de grootste stormvloedkering ter wereld kan bekijken. Er worden rondleidingen gegeven waarbij je meer leert over de hoe Nederland door de jaren heen met de dreiging van het water heeft leren leven.

Het meest indrukwekkende museum nabij Zierikzee is het Waternoodsmuseum in Ouwerkerk. In dit museum leer je door middel van de verhalen van overlevenden en nabestaanden, voorwerpen en een interactieve route voor kinderen alles over een van de grootste rampen uit de Nederlandse geschiedenis. Marko van Bestemming Buitenlucht vertelt je graag meer over het indrukwekkende Waternoodsmuseum in Ouwerkerk.

De vuurtoren Westerlicht is ook de moeite om te bezoeken. Dit is de grootste vuurtoren van Nederland en stamt uit 1837. De vuurtoren staat in Haamstede.

Ook vind je op Schouwen Duiveland nog diverse oude molens. De molen Aeolus in Dreischor is hier 1 van, de Graanhalm in Burg Haamstede is een andere bekende.

Heb jij Zierikzee al eens bezocht?

Vorige

HET LAND VAN OOIT: WANDELEN IN EEN VERLATEN PRETPARK

Volgende

WANDELEN IN NATIONAAL PARK DE HOGE VELUWE