WANDELEN IN NATIONAAL PARK DE HOGE VELUWE

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe is zonder twijfel één van mijn favoriete gebieden in Nederland. De heide en bossen zijn uitermate geschikt om te wandelen of fietsen en als je geluk hebt kom je zelfs nog wat wilde dieren tegen.

Terug naar de Veluwe

Nadat we vorig jaar augustus getuige waren van de bloeiende heide op de Posbank en Veluwe beloofden we dat we voortaan elk jaar minimaal 1 keer terug zouden keren. Vanuit Rotterdam is het immers slechts 1 uur en 15 minuten rijden en dat hebben we graag over voor zo’n mooi gebied. Dit jaar bezochten we het park op mijn verjaardag. Een bijzonder goed idee, want na de hitte van deze zomer was het op mijn verjaardag eindelijk heerlijk wandelweer!

Onze wandeling in NP de Hoge Veluwe

Nadat we de auto hebben geparkeerd bij het bezoekerscentrum (wij rijden altijd nog even op en neer over de Wildbaanweg op zoek naar dieren) starten we de dag met een kop koffie. Hier bekijken we de verschillende wandelpaden en uiteindelijk kiezen we voor het Fazantenpark. Deze route van 5.7 kilometer leidt voornamelijk door de bossen en naar een observatiehut om wilde dieren te spotten. Vanuit het bezoekerscentrum wandelen we naar het beginpunt van de route. Dit blijkt nog even een uitdaging, omdat het eerste paaltje bijna niet zichtbaar is. Uiteindelijk vinden we beginpunt en kan onze wandeling van start. Direct aan het begin spotten we een ree in de bossen, dat belooft veel goeds!

Ree Veluwe

Een paar minuten later begint het keihard te regenen. We schuilen even onder een paar bomen, terwijl de hemel haar sluizen flink opengooit. Gelukkig stopt het net zo snel als dat het gekomen is en een paar minuten later lopen we door de dichte bossen van de Hoge Veluwe. Links en rechts worden we omringd door het groene bos. Laag bij de grond is vrijwel alles echter nog kurkdroog van de aanhoudende hitte deze zomer. Daar heeft de plensbui ook geen verandering in kunnen brengen.

We wandelen door in de bossen en over de heuvels. Dan plots stopt Liam en tikt mij aan. Voor ons op het pad komt een zwijn te voorschijn. Even blijft hij staan en kijkt ons aan. Dan loopt hij rustig verder en komen er nog 4 te voorschijn. Ze beginnen rustig te grazen en huppelen wat in de rondte. We blijven rustig op een afstandje staan en genieten van het schouwspel. Na een paar minuten vinden de zwijnen het genoeg geweest en nemen ze de benen, diep de bossen in. Ook wij wandelen rustig verder. Onderweg komen we nog een ree tegen langs het pad. In de observatiehut zien we niets, maar dat maakt niet uit. Het was perfect zo.

zwijnen Hoge Veluwe
zwijn veluwe

Tip: wist je dat je ook in de winter heerlijk kunt wandelen op de Veluwe? Groot voordeel is dat het er dan meestal een stuk minder druk is dan in de zomer. Antonette zette de mooiste winterse wandelingen op de Veluwe voor je op een rij!

Ook wandelen in NP de Hoge Veluwe?

  • Er zijn zo’n 9 wandelroutes in het park, variërend van 2,5 kilometer tot 10 kilometer. Wij volgden de Fazantenpark route van 5,7 kilometer. Startpunt van deze route is het bezoekerscentrum (bordjes met de fazant volgen).
  • Voor het Nationale Park moet je een entreeprijs betalen. Deze bedraagt €9.50 (augustus 2018).
  • Neem je de auto mee het park in? Ook daar moet voor betaald worden, dit kost €6,75 (augustus 2018)
  • In het park heb je veel kans op het zien van wilde dieren. Houdt altijd afstand en laat de dieren rustig hun gang gaan. Zwijnen (vooral met jongen) kunnen gevaarlijk zijn.
  • Na het wandelen raad ik je aan om nog even een kijkje te nemen op de Wildbaanweg. Hier worden regelmatig groepen herten, moeflons en zwijnen gezien. Je kan hiervoor eventueel gratis gebruik maken van de witte fietsen.

Ben jij al eens wezen wandelen in Nationaal Park de Hoge Veluwe?

Vorige

DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN ZIERIKZEE

Volgende

DE LEUKSTE KERSTMARKT IN DUITSLAND: WEIHNACHTSMARKT IN AKEN