HET LAND VAN OOIT: WANDELEN IN EEN VERLATEN PRETPARK

Het Land van Ooit. Ooit was het een pretpark met kastelen, prinsessen en reuzen. Een plek waar kinderen de baas de waren. Vandaag de dag is het een wandelpark onder de naam Poort van Heusden waar je kunt wandelen tussen de overblijfselen van het eens zo populaire pretpark. 

Ik heb iets met verlaten plaatsen. Ik vind het bijzonder om te zien hoe een ooit levendige plaats ineens compleet uitgestorven kan zijn en ben nieuwsgierig naar de verhalen erachter. Als kind bezocht ik het Land van Ooit. Ik bekeek er riddergevechten, speelde met reuzen en had er de tijd van mijn leven. Net als zo veel andere kinderen. Een paar jaar later werd het park gesloten. Toen ik hoorde dat de gemeente Heusden het terrein had geopend als wandelgebied kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen. Veel verlaten plekken zijn er namelijk niet te vinden in Nederland.

Het Land van Ooit

Ooit was het Land van Ooit een pretpark voor kinderen, een park waar kinderen de baas waren. Bekende kinderhelden waren onder andere Kloontje, Sap de Aardwortel en de reuzen Dan, Ooit, Toen en Nu. In de hoogtijdagen van het park was de merchandise niet aan te slepen, er was onder andere een stripreeks en een tv-serie (met een heel irritant bijbehorend liedje). In 2007 hield het sprookje op en werd het park failliet verklaard. Graaf Wildebras werd van zijn troon verstoten en het hek ging op slot om jarenlang niet meer geopend te worden. Tot 2015 dus, toen de gemeente Heusden besloot om een wandelgebied van het terrein te maken, onder de naam de Poort van Heusden.

Wandelen tussen de resten van een pretpark

Kloontje en de reuzen zijn inmiddels al zo’n 10 jaar vertrokken. Het roze kasteel, de blauwe bruggen, de soldaten van Napoleon en de oude muren die de entree vormden, dat zijn zo’n beetje de overblijfselen van het voormalig Land van Ooit. Van het oude pretpark waar kinderen de baas waren, is weinig bewaard gebleven. De meeste attracties werden verkocht bij het faillissement. Terwijl we door het gebied wandelen doet het op sommige plaatsen eerder denken aan een filmlocatie van een horror, dan aan een voormalig kinderpretpark. Vooral de soldaten van Napoleon waren een beetje creepy om te zien. Op een aantal plaatsen, vooral bij de oude muren, is de natuur flink zijn gang gegaan. Het is apart om het gebied te zien in zijn huidige staat. Het is een bijzonder gebied, leuk om een middagje doorheen te wandelen. Een kleine sfeerimpressie:

Update 2020: inmiddels zijn een hoop van de overblijfselen weggehaald door de gemeente. Wellicht werden ze te gevaarlijk vanwege instortingsgevaar. Wel zijn de soldaten van Napoleon, de begroeide boog en het kasteel nog steeds aanwezig. Het kasteel is echter niet meer roze en wordt momenteel gerestaureerd. Het is nog steeds de moeite om er te gaan wandelen. Het is een mooi natuurgebied met een leuke verwijzing naar het verleden.

Een andere bekende, zo goed als verlaten plaats is het Belgische plaatsje Doel. Deze plek ligt net over de grens, vlakbij Antwerpen. Dit is 1 van de bekendste spookdorpen van Europa. Ook ik nam een kijkje in spookdorp Doel.

Vorige

AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN: WANDELEN EN VOSSEN SPOTTEN

Volgende

DE MOOISTE BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN ZIERIKZEE