De Amsterdamse Waterleidingduinen is een uitgestrekt natuurgebied tussen Noordwijk, Aerdenhout en Zandvoort. Het is een prachtig gebied om te wandelen én wildlife te spotten. Volgens velen is het zelfs de beste plek om vossen in Nederland te zien. Hoog tijd voor ons om ook te gaan wandelen in dit bijzondere natuurgebied.
Al tijden hoopten we een keer een vos te zien in Nederland. Ik spotte ze eerder in Canada en vind het prachtige dieren om te zien. Helaas hadden we tot nu toe geen geluk. Waar we ook naartoe gingen, de vossen gaven niet thuis. De Amsterdamse Waterleidingduinen hadden we al een aantal keer voorbij zien komen als dé plek om vossen in Nederland te zien. Ik had er al eens eerder een mooie wandeling gemaakt, maar ben destijds niet bewust op zoek gegaan naar deze dieren. Hoog tijd dus om er nog eens naartoe te gaan.
Wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
In de Amsterdamse Waterleidingduinen zijn diverse mooie wandelroutes te vinden, welke allemaal variëren in lengte. Onderaan dit blog heb ik de verschillende routes en lengtes op een rijtje gezet. Wij besluiten om deze keer geen route te volgen, maar lekker op eigen houtje op ontdekking te gaan. Het is hier namelijk toegestaan om van de paden af te wijken en dat is natuurlijk wel het allerleukste. Een keer geen bordjes volgen, maar gewoon lekker struinen door de mooie natuur. We weten ongeveer in welke richting we moeten lopen om bij het bekende leefgebied van de vossen te komen. Verder zien we wel. We genieten van de rust en ruimte om ons heen. En natuurlijk van de prachtige natuur.
Vossen kijken in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Het plan was om naar het gebied te wandelen waar de Strandweg overgaat in de Duizendmeterweg. Dit gebied wordt ook wel de vossenboulevard genoemd. Dit is namelijk de grens van het leefgebied van twee vossenfamilies. De kans om een vos te zien zou hier het grootst zijn. Maar wilde dieren laten zich niet leiden door bordjes en aannames. Nadat we enkele meters voorbij de ingang zijn gewandeld zien we tot onze verbazing meteen een vos zitten.
Wat een prachtdier, met zijn bruinoranje vacht en intense ogen! Hij zit een poosje heel relaxed op een zandheuvel en trekt zich helemaal niets aan van het handjevol mensen om hem heen. Af en toe kijkt hij ons even aan. Dan maakt hij een wandelingetje naar het water om te drinken. We genieten een poosje van het schouwspel, schieten tientallen foto’s en besluiten dan dat het tijd is om verder te wandelen.
Uiteindelijk postten we ook nog geruime tijd bij het zogeheten “vossengebied”, maar hier zien we helemaal niets. Zo zie je maar dat je echt je ogen in het hele gebied open moet houden. Het gebied is enorm en de vossen kunnen werkelijk overal plotseling opduiken.
Damherten en ander wildlife
De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn ook het leefgebied van diverse andere diersoorten. Zo komt het damhert er bijvoorbeeld in grote getallen voor. Ga je wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen dan is de kans erg groot dat je op een gegeven moment damherten tegen zult komen. Wij zagen er tientallen, op verschillende plekken. Helaas zorgt de grote aanwezigheid van de damherten ook voor een negatief effect op de biodiversiteit. Ze eten veel planten op voordat deze bloeien, waardoor verschillende insecten dreigen te verdwijnen. Daarom zijn er een aantal exclosures in het gebied, waar de herten niet kunnen komen. Er komen ook diverse vogelsoorten voor, waaronder ijsvogels, sperwers en buizerds. Een bijzondere bewoner van het gebied is de zandhagedis. Deze dieren zijn vrij zeldzaam en leven voornamelijk aan de kust. Ze worden ook wel duinhagedissen genoemd. In het voorjaar kun je de mannetjes makkelijk herkennen aan hun felgroene kleur.
Tip! Wil je ook op zoek naar wildlife in Nederland? Maak eens een wandeling in NP de Hoge Veluwe!
Over het gebied
Dit natuurgebied is ook is het oudste waterwingebied van Nederland. Maar liefst 2/3 van het drinkwater van Amsterdam wordt er voorgezuiverd. Dat gebeurt al sinds 1853. Het water wordt uit de Rijn gehaald, voorgezuiverd en wordt vervolgens het duingebied van de Amsterdamse Waterleidingduinen ingepompt. Nadat het hier drie maanden op natuurlijke wijze gezuiverd wordt, stroom het door naar een zuiveringsinstallatie. Daarnaast is het natuurgebied een beschermd natuurmonument. Het is met zo’n 3400 hectare een van de grootste wandelgebieden van Nederland. Zo zie je maar dat mens en natuur op sommige plaatsen gelukkig wel hand in hand samen gaan.
Zelf de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoeken?
Het gebied heeft vier ingangen en om het gebied te bezoeken moet je een toegangskaartje kopen. Deze kost €1.50 (2020) en kan met pin betaald worden bij de automaat bij de ingang. Je kan ook vooraf online een toegangskaart aanschaffen. Bij alle ingangen is een betaalde parkeerplaats aanwezig. De plaatsen zijn wel beperkt, ga dus of vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag. Je kunt er met pin betalen. Iedere ingang is het startpunt van een aantal wandelroutes in de Waterleidingduinen, welke variëren in lengte en duur. De vier ingangen zijn:
Zandvoortselaan
Adres: Zandvoortselaan 130, Zandvoort
Wandelroutes vanaf dit punt: Bunkerroute (5 km), Witte route (4 km), Groene route (7 km)
De Zilk
Adres: Joppeweg 1, de Zilk
Wandelroutes vanaf dit punt: Paarse route (5 km), Zwarte route (9 km)
Panneland
Adres: Vogelenzangseduinweg 2, Vogelenzang
Wandelroutes vanaf dit punt: Roots 1 (8 km), Rode route (3 km), Blauwe route (7 km)
De Oase / Oranjekom
Adres: Eerste Leijweg 2, Vogelenzang
Wandelroutes vanaf dit punt: Oranje route (7 km), Gele route (4 km), Routewerk (8 km), Het tientje van Waternet (10 km), Touractief (10 km)
Excursies en fotografieworkshops
Ook worden er regelmatig excursies en fotografieworkshops georganiseerd. Zo bestaat bijvoorbeeld de mogelijkheid om een wandeling met natuurgidsen te maken of een tocht met paard en wagen. Sommige van de wandelingen met een natuurgids zijn gratis. Ook zijn er in de bronsttijd (half september tot en met half oktober) speciale bronstexcursies te boeken. Een unieke manier om dit spektakel van dichtbij te beleven! Kijk voor meer informatie over de excursies op de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen. Ook zijn er online diverse fotografen te vinden die een fotografieworkshop in het gebied aanbieden. Meestal wordt er bij deze workshops naar vossen gezocht. Je krijgt niet alleen uitleg over de dieren zelf, maar ook over hoe je ze het beste zo mooi mogelijk kan vastleggen.
Handig om te weten voor je de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoekt
- Het gebied is dagelijks geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.
- Een dagkaartje kan bij elke ingang gekocht worden bij de pinautomaat.
- Parkeren kan ook bij iedere ingang. Kaartjes kunnen ook hier bij de automaten gekocht worden.
- Het is enkel toegestaan om te wandelen in de Amsterdamse Waterleidingduinen, fietsen is niet toegestaan.
- Honden zijn niet toegestaan.
- De dieren in het gebied zijn wild en mogen absoluut niet gevoerd worden! Wil je graag wildlife spotten zorg dan dat je ‘s ochtends vroeg of aan het einde van de middag op pad gaat.
Heb jij al eens een wandeling in dit gebied gemaakt?