LAHEMAA NATIONAL PARK IN ESTLAND: DE MOOISTE STOPS EN WANDELROUTES

Het Lahemaa National Park is een prachtig natuurgebied en ligt op slechts een uurtje rijden van Tallinn. Behalve mooie natuur vind je er ook fijne zandstranden en een aantal mooie bezienswaardigheden. Een bezoek aan Lahemaa NP is perfect te combineren met een stedentrip Tallinn, een gouden combi van stad en natuur.

Over Lahemaa National Park

Het Lahemaa National Park in Estland werd gesticht in 1971 en is daarmee het oudste park van Estland. Daarnaast is het ook het grootste nationale park van Estland, het meet zo’n 752 vierkante kilometer. Het park bestaat voor het grootste gedeelte uit bos, voornamelijk uit naaldbomen. Daarnaast zijn er veel rivieren, meren en moerassen te vinden en in het noorden zelfs een aantal mooie stranden.

In het park komt ook enorm veel wildlife voor. Zo leven er elanden, bevers, wolven en lynxen. De meeste kans heb je om een bever of eland te zien, al zagen wij helaas geen van beide. Voor vogelspotters is het een fantastisch gebied, er komen ontzettend veel vogels voor. In de zomer trekken kraanvogels bijvoorbeeld naar het park en ooievaard voeden er hun jongen op.

Lahemaa NP ligt aan de noordkust van Estland, op slechts een uur afstand vanaf de hoofdstad Tallinn. Perfect voor wie een toffe stedentrip naar Tallinn wilt combineren met een trip naar de natuur.

Wandelen in Lahemaa National Park

Het park leent zich uitstekend voor het maken van een mooie wandeling. Op diverse plekken zijn er hiking trails te vinden die je diep meenemen in de prachtige bossen van Estland. Hier wordt je omringd door een zee van groen, met bomen zo ver als het oog kan zien. Op sommige plekken zijn de bossen  donker en mysterieus. Op andere plekken worden de bomen geraakt door het zonlicht en zorgen dansende zonnestralen voor een bijna sprookjesachtig tafereel. Hier zijn een aantal wandelroutes die zeker de moeite zijn om te lopen:

Viru Bog Nature Trail (1 km, 3,5 km of 6 km)

Absoluut 1 van de mooiste en bijzonderste plekken waar ik ooit heb gewandelt. De Viru Bog Trail leidt je over houten wandelpaden door de moerassen van Lahemaa National Park. De kleurcontrasten zijn er waanzinnig mooi. Van diepgroen tot goudgeel, afhankelijk van hoe het licht valt. Hier en daar springt een waterpoel er met zijn diepblauwe kleur tussenuit. Vanuit het uitkijkpunt heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Deze trail is er in 3 afstanden. Wie slechts heen en weer naar het uitkijkpunt loopt is het 1 km, van het ene uiterste van het moerasland naar het andere is het 3 km. Tot slot kun je nog een heel rondje lopen wat ongeveer 6 km is. Deze trail vind je aan de westkant van het park direct bij de ingang. Dit pad is tevens geschikt voor rolstoelen.

Beaver trail (1 km)

Dit is een zeer korte wandeling, maar zeker de moeite waard om even een kijkje te nemen. Dit wandelpad leidt je over een zacht bospad door een heuvelachtig gebied naar 2 beverdammen. Ontzettend tof om te zien hoe die dieren deze dammen bouwen. Helaas waren de bevers niet thuis toen wij er waren, of ze wisten zich goed te verstoppen, maar je kan natuurlijk geluk hebben. Dit wandelpad bevindt vlakbij het Oandu visitors centre.

Oandu old-growth forest nature trail (4.7 km)

Nog een bijzonder mooie wandeling, deze keer door een oerbos. Slechts twee smalle houten planken vormen hier het wandelpad. De natuur gaat hier vrij haar gang, wat betekent dat je af en toe over een omgevallen boom moet klimmen om verder te kunnen. Het eeuwenoude bos is donker en mysterieus. De metershoge bomen piepen en kraken bij ieder zuchtje wind en af en toe hoor je een vogel roepen. Soms rent er in de verte iets weg. Vanwege de dichte bossen is het moeilijk te zien of en wat er rondloopt. Diverse bomen tonen sporen van de 2 beren die er rondwandelen en van lynxen. Ook dit wandelpad bevindt zich bij het Oandu visitorscentre en is goed te combineren met de eerder genoemde beavertrail. Beide paden zijn niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.

Mooie stops in Lahemaa NP

Naast de wandelpaden biedt het park nog meer mooie plekjes die zeker de moeite zijn om te ontdekken. Zo zijn er diverse oude vissersdorpen en zelfs een aantal oude landhuizen om te bezoeken. De volgende plekken waren onze favorieten.

Sagadi Manor

De geschiedenis van dit landhuis gaat zo’n 500 jaar terug in de tijd. Vandaag de dag is het een centrum voor toerisme en educatie geworden. Op het terrein vind je behalve het landhuis zelf een aantal mooie tuinen en een museum. Daarnaast kun je er ook overnachten of een hapje eten in het restaurant (aanrader!). Sagadi Manor is dagelijks open voor bezoek.

Jägala waterval

Eigenlijk ligt deze waterval niet in park zelf, maar net erbuiten op de route richting het park. Dit is de breedste waterval van Estland en erg mooi om te zien. In de winter is hij op zijn breedst en bevriest hij regelmatig, wat voor zee mooie plaatjes zorgt.

Võsu

Võsu is een dorp gelegen aan een baai in het noordoosten van het park. Het is een klein plaatsje wat gebouwd werd als een resort voor zomergasten. Het plaatsje ligt namelijk aan een onwijs mooi wit strand. Erg leuk en mooi om even een kijkje te nemen. Võsu is ook een goede bestemming voor wie een paar dagen strand wilt. Omdat de plek aan een baai ligt is de watertemperatuur hier namelijk net iets hoger dan op andere plekken in Estland.

Oandu Visitors Centre

In het Oandu Visitors Centre kom je meer te weten over de geschiedenis van het park. Het bezoekerscentrum bestaat uit een aantal gebouwen. Ook kun je hier informatie krijgen over de diverse wandelpaden in het park, want naast de eerder genoemde paden zijn er nog een aantal. Zo vind je er bijvoorbeeld ook de Oandu heritage trail (3,4 km en Altja nature and cultural historical trail (3 km).

Vervoer

Lahemaa NP is prima te bezoeken als dagtrip vanuit Tallinn. Er zijn diverse touroperators die je maar wat graag mee zullen nemen. De meeste tours bezoeken in ieder geval de Jägala waterval en de Viru Bog Trail. Natuurlijk ben je dan wel gebonden aan de tijden van de tour. Een dagtrip kost rond de 55 euro per persoon (september 2018).

Voor wie niet gebonden wilt zijn aan vast gezette tijden van een tour doet er goed aan om een auto te huren. Het park is heel makkelijk te bereiken vanuit Tallinn. Op deze manier heb je alle vrijheid om diverse plekken te bezoeken en kun je er zo lang rondkijken als je wilt.

Ook kun je gebruik maken van het openbaar vervoer. Er gaan diverse bussen richting het park. Bus 151 bijvoorbeeld rijdt vanuit Tallinn via Loksa naar Viinustu. Deze bussen rijden echter niet vaak, veelal slechts 1 maal per dag. Deze optie heeft dan ook niet echt mijn voorkeur, maar ik wilde hem niet ongenoemd laten.

Slapen in Lahemaa NP

In het park kun je je prima een paar dagen vermaken en overnachten is op diverse plekken mogelijk. Aan de rand van het park vind je een paar hotels. In het Sagadi Manor vind je zowel een hotel als een hostel. Voor wie meer 1 wilt zijn met de natuur is er de mogelijkheid om te kamperen in het park. De RMK publieke campings zijn gratis. Dit zijn simpele kampeerplekken met een eco-toilet en plek om vuur te maken. Er is geen stromend water, maar vaak wel een meertje.

Voor wie wat meer luxe wilt zijn er privé campings. Hier kun je vaak ook een huisje huren. Zelf kozen wij voor deze optie en wij sliepen in de Haaviku Nature Lodge. Deze privé camping bestaat uit slechts 3 huisjes middenin de natuur. Op het terrein vind je een wc, doucheruimte en buitenkeuken. De Haaviku Nature Lodge is een serene plek, waar je je echt 1 voelt met de natuur. Het seizoen waarin je de lodge kan boeken loopt van mei tot en met september.

Ga jij ook rondreizen door Estland? Hier vind je een mooie reisroute voor 1 week door Estland.

Vorige

ROADTRIP IN NEDERLAND: MOOIE ROUTES + HANDIGE TIPS

Volgende

AMSTERDAMSE WATERLEIDINGDUINEN: WANDELEN EN VOSSEN SPOTTEN