/

Makkelijk eten voor verjaardag

Lang zal hij leven, lang zal hij leven… De kop van de kat is jarig en zijn pootjes vieren feest… Happy birthday to you… Er is er één jarig, hoera, hoera…

Gefeliciteerd met je verjaardag! De reden dat je deze blog hebt aangeklikt heeft meerdere redenen. Je bent jarig én je weet niet wat je moet eten. Dat laatste zien in ieder geval wij niet als probleem en met het daadwerkelijke probleem, het eten, zullen we je in deze blog mee helpen. Want, wat is het ook ontzettend moeilijk. Je visite blijft langer hangen dan verwacht of je weet simpelweg hoe je de twintig monden voor je moet voeden. Vraag je ze te blijven eten of wacht je vanzelf tot ze weg gaan? Vind je het normaal om iedereen van iets te voorzien of bonjour je iedereen de deur uit zodat je met een select groepje overblijft?

Gemak scheelt je stress

Als er iets is dat je niet wil op je verjaardag, dan is dat het ervaren van stress. En, volgens ons is die stress ook helemaal nergens voor nodig. Met een goede voorbereiding en de keuze voor makkelijk eten bespaar je tijd en moeite. De tijd die je bespaart, steek je dan natuurlijk maar al te graag in cadeautjes… uh… tijd met familie en vriendin. Je ontspant en geniet van het feest.

Dat je kiest voor een makkelijk gerecht betekent natuurlijk niet dat je concessies hoeft te doen aan de smaak (of kwaliteit).

Eten op je verjaardag

We beginnen met een standaardlijstje aan eten en drinken wat je eigenlijk wel standaard in huis haalt voor je verjaardag. Bij ‘eten op je verjaardag’ hebben we het natuurlijk niet alleen over avondeten, maar over het eten gedurende de dag. Lees:

  • Taart: met stipt op nummer één staat taart. Je kan ervoor kiezen ze zelf te bakken, maar de supermarkt of de bakker biedt ook een goed assortiment aan. Scheelt weer een beetje van die stress, waar we het net over hadden. Weet je echt niet wat je moet halen? Ga dan voor een selectie van meerdere gebakjes, zo is er voor ieder wat wils (inclusief jezelf natuurlijk).
  • Hapjes: als er iets is waar Nederlanders van houden, dan zijn het wel hapjes. Denk aan toastjes met meerdere dips, chips, nootjes, wraps en ook blokjes kaas, plakjes worst en ga zo maar door. Ook dit kan je uit handen geven. Verschillende winkels bieden services aan waarbij je mooi opgemaakte hapjes ontvangt en er dus verder zelf geen vinger naar uit hoeft te steken.
  • Drankjes: een wijntje hier en een biertje daar, maar een sapje of een glaasje fris wordt ook zeker door de gasten gewaardeerd. En denk eens aan het kopje koffie of thee, waar de gast zeker op hoopt. Tijdens het bezoek dat om 11:00u werd ingepland, hoort natuurlijk gebak en koffie. Drink je zelf geen frisdrank, maak het jezelf dan niet te moeilijk. Koop in plaats van een fles van 1,5e liter een assortiment aan smaken. Dat geeft je gast keuze en jijzelf zit niet met de restjes opgescheept.

Zo, nu je weet wat je ongeveer op een dag kan verwachten, gaan we verder naar het avondeten. Want als er iets is dat moeilijk blijft, dan is het dat wel, zoals we in de inleiding van deze blog al uitvoerig beschreven.

Makkelijk eten op je verjaardag

Voordat je bedenkt wat je gaat eten, moet je eerst bedenken wat je doet met de gasten. Nodig je ze uit of laat je ze gaan. Een manier om ongemakkelijke situaties te voorkomen, is door te werken met een tijdslot. Afhankelijk van je wensen nodig je mensen niet onder etenstijd uit. Zeg bijvoorbeeld in de uitnodiging: ‘Hoi, ik vier mijn verjaardag op (datum). Je bent tussen 13:00u en 16:00u van harte welkom, enzovoort.

Je zou overigens bij vragen of gasten later kunnen komen, eerlijk reageren en zeggen. Liever niet, want dan heb ik samen met mijn gezin/ partner/ ouders een etentje. Dat je gewoon thuis zit en niet in een sjiek restaurant bent, is niet echt relevant. We geven je nu een aantal suggesties voor wat je zonder gasten kan eten:

#1 Een vette hap

Noem het friet, noem het patat, het maakt ons niet uit. Maar, met een vette hap zit je altijd goed. De plaatselijke snackbar op de hoek van de straat, voorziet je maar al te graag van een goed gevulde, bruine fruitschaal. Je belt even op, laat zoonlief het ophalen et voilà, je hebt je maaltje.

#2 Een lieve blik

Nee, we eten niet een lieve blik op. Wat we wel doen is het geven van een lieve blik aan bijvoorbeeld je partner. Je lievelingsmaaltje, risotto met raapstelen, is iets waar je al maanden op hebt gewacht. Omdat je partner zo ontzettend veel van je houdt, wil die dat vast voor je maken.

#3 Stokbrood met soep

Een stokbroodje in de oven en een pak soep in de pan. Moeilijk hoeft het niet te zijn en lekker is het zeker. Het is dan wel niet het meest gezonde waarvoor je kan gaan, maar wat maakt het ook uit. Je bent maar één keer per jaar jarig en dan moet je doen waar je zin hebt. Een filmpje aan op de tv of een paar kaarsjes voor een romantische sfeer, zorgen ervoor dat jij de verjaardag van je leven hebt.

Maar, wat dan als je wel bezoek hebt. Of van te voren al weet dat er een grote groep mensen op bezoek komt? We geven je wederom enkele suggesties, voor wat je met gasten kan eten.

#1 Barbecue

Je promoveert een persoon tot ‘hoofd barbecue’ en laat het verder zijn gangetje gaan. Het enige dat je van te voren hebt moeten doen, is zorgen voor genoeg stokbrood met satésaus, vlees en een aantal salades. Maar zoals veel dingen in het leven, kan je dit door een ander laten doen. Je besteld voor een aantal personen en krijgt alles, inclusief barbecue erbij geleverd.

#2 Buffet

Een koud-wormbuffet is natuurlijk iets waar iedereen blij van wordt. Je positioneert mensen niet aan tafels, maar laat ze lekker rondlopen. Het creëert genoeg gelegenheid om in contact te komen met iedereen en het ziet er gezellig uit. Met papieren bordjes en plastic bestek (als dat nog te vinden is) voorkom je een berg afwas. Let wel even op de gasten met bepaalde allergieën. Je wil van te voren al spullen voor hen apart hebben staan.

Conclusie

Waar je ook voor kiest, maak het jezelf niet te moeilijk. Het gaat om jouw verjaardag en niet om wat je gasten te eten krijgen. Ben jij blij met je assortiment aan gebakjes en de tien bakjes met verschillende hapjes, dan is iedereen blij. Je verjaardag is een van de weinige dagen waarop het gegrond is wat meer egocentrisch (lees: niet egoïstisch) te zijn. You be you and a happy birthday to you.

Vorige

Koffer Action, Lidl en Aldi & meer Budget Keuzes

Volgende

Handbagage koffer Action, Lidl & meer Budget Keuzes