people on stadium during daytime
/

Jackie Groenen: Vriend, Leeftijd, Salaris, Loopbaan en meer

Hebben we het over een grote Nederlandse professionele voetbalster dan hebben we het natuurlijk ook Jackie Groenen. Maar wie is zij? En waar kun je haar nog meer van kennen? Het zal je zeker verbazen als je nog niet zoveel weet over Jackie Groenen. Wil je alles over haar weten? Lees dan zeker even verder! 

Het is 17 december 1994 als Jackie Groenen ter wereld komt in Tilburg. De afgelopen jaren heeft Jackie zich vooral veel gericht op haar carrière. Duidelijk is, is dat Jackie is vernoemd naar haar vader: Jack Groenen. Wat je allebei uitspreekt als: Zjakkie en Zjack. Hoewel Jackie in Nederland is geboren, woont ze ook in Poppel België. 

Niet alleen Jackie is goed in voetbal blijkt. Ook haar zus Merel heeft op hoog niveau voetbal gespeeld. Zo zijn ze samen gestart bij GSBW, een club in Brabant. Wanneer ze nog samen bij VV Riel en Wilhelmina Boys hebben gespeeld. Ook hebben ze samen de keuze gemaakt om voor SGS Essen te gaan spelen. 

Naast voetbal gaan Merel en Jackie ook op judo. Hierover straks meer! Maar ook hierin blijken ze allebei uit te blinken. Ze worden hierin erg gesteund en gemotiveerd door hun vader. 

Wie is Jackie Groenen?

Op dit moment speelt Jackie Groenen bij Paris Saint-Germain. Hier zal ze drie seizoenen blijven spelen. Ook ziet het er naar uit dat ze op dit moment single is. En voor veel mannelijke en vrouwelijke voetballiefhebbers is Jackie ‘de meest schattige’ Oranje Leeuwin. En die stralende glimlach zal daar vast veel aan bijdragen! 

Jackie groenen is dus een professionele voetbalster en staat als middenvelder in het veld. Maar hebben we het over Jackie Groenen dan hebben we het natuurlijk om haar prestaties als voetbalvrouw. Zeker omdat ze al sinds 2016 in het Nederlandse team speelt. En daarbij heeft ze dan ook al aan meerdere Europese toernooien kunnen meedoen. Met als hoogtepunt natuurlijk 2017. Het jaar waarin Nederland Europees Kampioen werd en later in 2019 zelfs bijna de Wereldkampioenschappen won. Het was hét doelpunt van Groenen in 2019 waardoor Nederland door kon gaan naar de finale. Waar ze helaas uiteindelijk tweede werden. Maar een prestatie was het zeker! 

De carriere van Jackie Groenen

Daarnaast heeft Jackie al voor grote clubs gespeeld, zoals voor FCR 2001 Duisburg, 1. FFC Frankfurt en Manchester United. Maar hierover straks meer. Zeker op het gebied van voetbal kun je Jackie goed onderscheiden door haar technische vaardigheden en ook haar uithoudingsvermogen is groot. Komt dat, omdat ze naast voetbal ook aan judo doet? Wellicht! 

Op dit moment voetbal Jackie Groenen dus bij Paris Saint-Germain. Ze is de duurste Nederlandse voetbalster ooit. En dat komt omdat ze – inclusief bonussen – ruim 150 duizend heeft gekregen. Dit is het hoogste bedrag ooit dat voor een Nederlandse vrouwelijke voetbalster is betaald. 

Voetbal versus judo 

Tijdens een interview met The Independent vertelt ze er namelijk het volgende over: 

“Achteraf gezien is het een van de beste dingen die ik heb gedaan.” zei ze. “Ik heb er veel aan gehad voor mijn manier van spelen. Als ik met jonge meiden praat, of als mensen me advies vragen, is het eerste wat ik zeg om naast het voetbal te gaan judoën. De jeugd bij Ajax doet het. Het gaat niet alleen om kracht, maar om je lichaam op de juiste manier te gebruiken. Ik voel wanneer ik in kan stappen of wanneer ik mensen uit balans kan brengen zonder echt kracht te gebruiken. Soms mis ik het nog steeds.”

Ook in het judo was ze namelijk erg goed. Zo won ze vele prijzen toen ze nog onder de 15 jaar was. Denk aan een gouden medaille op het NK in de categorie onder de 17 jaar. En heeft ze aan verschillende internationale toernooien meegedaan. Ze geeft aan dat ze dus veel dingen heeft geleerd van haar judo-carrière. Denk aan: reactievermogen, motorische vaardigheden, snelheid, balans maar zeker ook respectvol omgaan met de tegenstander. En dat zien we nog steeds op het veld terug. 

Op den duur moest Jackie kiezen tussen voetbal of judo en heeft ze voor voetbal gekozen. Op dit moment is Jackie, naast voetbalster ook nog actief in andere werkzaamheden. Zo doet ze veel commerciele acties voor Nike. En heeft ze in 2018 een boek geschreven, namelijk Voetbalavonturen met Jackie Groenen. Qua vrijwilligerswerk doet ze een hoop voor de Johan Cruyff Foundation en NL voor elkaar. 

Onderscheidingen van Jackie Groenen

Vanuit haar sportprestaties heeft Jackie Groenen natuurlijk meerdere onderscheidingen gehad. Zo kreeg ze op woensdag 25 oktober 2017 een onderscheiding dat werd uitgereikt door de koning op Paleis Noordeinde. Uiteraard kreeg niet alleen Jackie deze onderscheiding, maar ook EK-leeuwinnen hebben deze gekregen. Ook werden ze door de toen huidige minster van Sport (Schipper) en de premier een onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje uitgereikt. 

Ook werden ze in dat jaar allemaal benoemd tot Bondsridder van de KNVB omdat ze Europees Kampioen waren geworden. 

Persoonlijke leven van Jackie Groenen 

Naast dat ze voetbal en ook judo heeft gedaan, heeft ze ook nog een gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Daar studeerde Nederlands recht. Hierover zei ze het volgende: “Ik zou strafrecht doen. Maar die plannen zijn snel bijgesteld. Ik had er niet het karakter voor. Als je ziet hoe het er in zulke zaken toegaat. Ik zou mezelf erin verliezen. Nederlands recht bleek het makkelijkst met mijn carrière in het profvoetbal te combineren. Later ga ik misschien iets met mensenrechten doen.” Of ze dat ook daadwerkelijk heeft gedaan, is niet direct te ontdekken. 

Daarnaast is Jackie Groenen gek op muziek! Zeker op LP’s en muziek op vinyl. Ze geeft ook in een interview aan dat ze een facinatie heeft voor jukeboxen. En dan luistert ze het liefst naar muziek van The Bealtes maar ook van Fleetwood Mac. 

Verder is er over Jackie Groenen niet extreem veel bekend. Al heeft ze wel een Instagram-account waar ze regelmatig foto’s deelt over haal even bij PSG. 

https://www.instagram.com/p/Csl1QnmtSm5/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==
Vorige

Abbey Hoes: Vriend, Familie, Leeftijd, Carriere en meer

Volgende

Thijs Boermans: vriendin, films, tv-programma’s en meer