DRIELANDENPUNT VAALS – WANDELEN OP HET HOOGSTE PUNT VAN NEDERLAND

Het Drielandenpunt bij Vaals is een bijzondere plek. Op deze plek komen namelijk de grenzen van België, Duitsland en Nederland samen en met een hoogte van 322.50 meter is het ook het hoogste punt van Nederland. Ga jij naar Zuid-Limburg? Dan wil je zeker gaan wandelen bij het Drielandenpunt op de Vaalserberg.

Het Drielandenpunt bij Vaals

Op het Drielandenpunt bij Vaals komen de grenzen van België, Duitsland en Nederland bij elkaar. Het Drielandenpunt ligt nabij de top van de Vaalserberg en wordt gekenmerkt door een betonnen paal met daarop de afkortingen van de drie landen. Op de grond zijn de landsgrenzen met witte verf gemarkeerd. Daarachter wapperen meestal de vlaggen van de drie landen, helaas was dit niet het geval toen wij er waren. Qua uitstraling is het niet bepaald een mooie bezienswaardigheid, maar het is toch zeker een plek die je een keer gezien moet hebben. Het is vooral een belangrijke symbolische plek, het is namelijk het enige punt in Nederland waar drie landsgrenzen bij elkaar komen. 

Het hoogste punt van Nederland

Vlakbij het Drielandenpunt is er nog een belangrijke plek te vinden, op de Vaalserberg bevindt je je namelijk ook op het hoogste punt van Europees Nederland. Europees Nederland inderdaad, want het echte hoogste punt op Nederlands grondgebied ligt niet in Europa, maar in het Caribisch gebied op Saba. Mount Scenery op Saba meet 887 meter en is dus een aanzienlijk stukje hoger. De top van de Vaalserberg meet 322,50 meter en dit punt wordt gemarkeerd door een gedenksteen. Wil je nog iets hoger klimmen? Dan kun je naar de top van de Wilheminetoren die met 34 meter nog een stuk boven de top van de Vaalserberg uitsteekt. Je hebt er een waanzinnig uitzicht over de weidse omgeving.

Wandelen rondom het Drielandenpunt

Het mooiste aan het Drielandenpunt is de natuur eromheen. Het glooiende landschap, de bossen en het vele groen doen je bijna vergeten dat je gewoon in Nederland bent. De Vaalserberg is een prima uitgangspunt voor het maken van diverse wandelingen door het gebied. In de souvenirwinkel bevindt zich een VVV-servicepunt waar je verschillende wandel- en fietsroutekaarten kunt aanschaffen. Achter het Drielandenpunt zelf bevindt zich ook een groot bord met diverse wandelroutes rondom de Vaalserberg. De routes hebben geen namen, althans niet dat ik kon ontdekken en variëren in lengte van 2,5 km tot 13,5 km . Wij liepen de route van 6,1 kilometer. 

Deze route loopt grotendeels door Duits grondgebied. Al vrij snel na de start wandelen we het bos in, waar net een dun laagje sneeuw is gevallen. Een echt winterwonderland dus! De wandeling is door de hoogteverschillen best nog pittig voor Nederlandse begrippen. Uiteindelijk ben je natuurlijk wel een bergwandeling aan het maken (gniffel). Onderweg genieten we van prachtige vergezichten en komen we langs uitgestrekte weides. Een prachtige route en een aanrader wanneer je even aan de drukte bij de bezienswaardigheden wilt ontsnappen.

Bezienswaardigheden en activiteiten bij het Drielandenpunt

Naast dat je dus heel fijn kan wandelen bij het Drielandenpunt, zijn er op de Vaalserberg nog een aantal bezienswaardigheden en activiteiten die zeker de moeite zijn. Sommigen hiervan bevinden zich aan de Nederlandse kant, anderen aan de Belgische.

  • De Wilhelminatoren heeft een spectaculaire skywalk. Op 34 meter hoogte bevindt zich een uitkijkplatform met een glazen vloer van waar je een waanzinnig uitzicht over de omgeving hebt. 
  • Aan de voet van de Wilhelminatoren ligt ook het vliegermonument. Dit monument herinnert aan een vliegtuigongeluk uit 1932 waarbij alle inzittenden omkwamen.
  • Het monument ter nagedachtenis aan Pierre Roiseux aan Belgische zijde. Pierre Roiseux is in de Tweede Wereldoorlog op deze plek overleden.
  • Voor kinderen is er het labyrint. En dat is er niet zomaar één, dit is namelijk het grootste doolhof van Nederland.
  • Aan de Belgische kant staat nog een uitkijktoren, de Boudewijntoren. Deze is, met 50 meter, hoger dan de Wilhelminatoren, maar heeft geen skywalk.
  • Bij het Drielandenpunt ligt ook de hoogst gelegen speeltuin van Nederland.
  • Trek gekregen? Dan kun je onder andere terecht bij het Pannenkoekenhuis of de brasserie bij de Wilhelminatoren.

Bereikbaarheid

Het Drielandenpunt Vaals ligt op zo’n 40 kilometer van Maastricht. Het is mogelijk om vanaf Maastricht met de bus naar Vaals te reizen. In Vaals stap je dan vervolgens over op een andere bus die je naar het Drielandenpunt brengt. Kom je met de auto? Dan kun je aan de Nederlandse kant parkeren bij de Wilhelminatoren of bij het labyrint. Aan de Belgische kant kun je parkeren nabij de Boudewijntoren.

Doen in de omgeving van het Drielandenpunt

Ook in de omgeving van het Drielandenpunt is er genoeg te doen. De Vaalserberg is één van de stops langs de Mergellandroute. Dit is één van de laatste bewegwijzerde autoroutes van Nederland en voert je langs tal van mooie stops in Zuid-Limburg. Een aanrader voor iedere fan van roadtrips, want in het Zuid-Limburgse landschap rij je door prachtige heuvellandschappen en doorkruis je tal van pittoreske steden en dorpen. Een bezoek aan Maastricht mag natuurlijk . Deze stad behoort tot de oudste en mooiste steden van Nederland en de geschiedenis gaat zelfs terug naar de tijd van de Romeinen. Ben je op zoek naar een leuke tussenstop onder weg naar Zuid-Limburg? Bezoek dan ‘t witte stadje Thorn. Een unieke stadje ten westen van Roermond vol witgeverfde huizen.

Ook aan mooie natuurplekken is in Limburg geen gebrek. Zo zijn er maar liefst drie Nationale Parken om te bezoeken. Dit zijn NP de Groote Peel, NP de Maasduinen en Np de Meinweg. Stuk voor schitterende natuurgebieden waar je uren kunt wandelen. Bezoek je Limburg in de zomer? Ga wandelen op de Brunssumerheide en geniet van de Limburgse heide, welke in de zomer prachtig paars kleurt.

Vorige

THORN – HET CHARMANTE WITTE STADJE IN LIMBURG

Volgende

HOEK VAN HOLLAND: FIJNE TIPS VOOR EEN WEEKEND AAN DE KUST