THORN – HET CHARMANTE WITTE STADJE IN LIMBURG

Thorn is één van de mooiste plaatsen van Limburg, misschien zelfs wel van heel Nederland. Het pittoreske stadje staat bekend om haar kenmerkende witgeschilderde huizen en wordt daarom ook wel ‘t witte stadje Thorn genoemd. Ga jij naar Limburg? Maak dan zeker even een tussenstop in dit charmante stadje.

Wie denkt dat we in Nederland alle mooie plekken al zo’n beetje gezien en ontdekt hebben heeft het fout. Zo nu en dan kom je toch nog een prachtplek tegen waarvan je je afvraagt waarom er zo weinig over leest. Het Limburgse stadje Thorn is er daar één van. Haar witte huizen maken het een ontzettend charmant en fotogeniek plaatsje. De geschiedenis van het stadje is uniek of op zijn minst opvallend te noemen eigenlijk. Des te meer reden om dit plaatsje een keer te bezoeken dus. In dit artikel neem ik je mee naar het witte stadje Thorn, kom je meer te weten over de geschiedenis en geef ik je tips om zelf op pad te gaan in dit stadje.

Thorn Limburg

Waarom zijn de huizen in Thorn eigenlijk wit?

In een land waar de meeste huizen uit bruine bakstenen met rode dakpannen bestaan, is Thorn met haar markante witte huizen eigenlijk maar een vreemde eend in de bijt. Waarom zijn de huizen er eigenlijk wit geverfd? Om daarachter te komen ben ik iets dieper in de geschiedenis gedoken. 

Eeuwenlang werd Thorn door adellijke vrouwen bestuurd. Het minivorstendom (of officieel abdijvorstendom) had een eigen munt en eigen rechtspraak. Tot de Fransen de macht in het vorstendom overnamen. Zij voerden een belastingstelsel in waarbij de hoogte van de te betalen belasting afhing van de grootte van de ramen van een woning. De arme bevolking van het stadje woonde in grote huizen met bijbehorende grote ramen en konden deze belasting niet ophoesten. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselden zij de ramen dicht. Om de metselsporen (ook wel “littekens van de armoede” genoemd) die daarna ontstonden te verbergen kalkten zij de huizen wit. En zo werd ‘t witte stadje Thorn geboren.

Limburg 2

Wandelen door Thorn

Thorn had ik sporadisch op een aantal Social Media kanalen voorbij zien komen en de beelden die ik daar zag maakten mij onwijs nieuwsgierig. Een stadje wat praktisch volledig uit witte huizen bestaat en ook nog eens een opvallende geschiedenis heeft, daar moest ik meer over weten. Toen we een weekend in Zuid-Limburg boekten ontdekten we dat we praktisch langs het stadje zouden rijden. Ja, dan kon een bezoek natuurlijk niet uitblijven. 

Zo gezegd, zo gedaan en dus wandelden wij op een mooie winterse dag door de straten van Thorn. Omdat wij het stadje middenin de lockdown bezochten, was praktisch alles gesloten. Dat mocht de pret niet drukken. Misschien was het juist het feit dat het stadje vrijwel verlaten was toen wij er waren dat er een bijzondere sfeer ontstond. Het ietwat vreemde gevoel van geluk wat ik altijd ervaar als ik op reis ben ontwaakte weer. De nieuwsgierigheid en de verwondering. Ineens was het er weer en misschien had ik dat gevoel wel meer gemist dan ik tot dan toe doorhad. Al wandelend over de authentieke geplaveide straten waande ik mij even in het buitenland. We genoten van de pracht van de witgeschilderde huizen, de monumentale panden en de vele hofjes. 

Thorn is een heerlijk stadje om doorheen te wandelen. Op sommige plekken is het alsof de tijd er al jaren stilstaat. Op andere plekken doet het denken aan de witte dorpen in Andalusië. Maar eerlijk is eerlijk, het is geen groot stadje. Mede omdat alles gesloten was toen wij er waren, waren we al veel te snel door het stadje heen gewandeld. Dat neemt niet weg dat het absoluut een aanrader is om het een keertje te bezoeken, al zou ik het wel doen wanneer je er toch in de buurt komt. Een goed excuus om eens een weekendje Limburg te boeken dus!

Thorn Limburg 2
Thorn Abdij
Thorn restaurant

Wat te doen in Thorn?

Natuurlijk kun je, net als ons, zelf een rondwandeling doen in Thorn. Het is geen groot stadje, dus de kans op verdwalen is klein en onderweg kom je een hoop mooie huizen, hofjes en bezienswaardigheden tegen. Wil je tijdens je wandeling liever ook wat meer achtergrondinformatie mee krijgen? Op iedere derde zondag van de maand kun je deelnemen aan een wandeling onder leiding van een VVV-gids. Lees hier meer over op de site van de VVV Thorn.

Ook zijn er in het stadje twee musea te bezoeken. In museum het Land van Thorn kom je alles te weten over de geschiedenis en kun je onder andere archeologische vondsten bekijken. In het museum Abdijkerk Thorn kom je meer te weten over de adellijke bewoners van vroeger en kun je in de crypten zelfs een echte mummie zien. 

Er zijn een paar restaurants en cafés in het stadje gevestigd. Heerlijk om even neer te strijken na een wandeling en te genieten van een welverdiende kop koffie of thee met iets lekkers (vlaai iemand?). Mocht je echt geen genoeg krijgen van het stadje dan kun je er ook overnachten. Onder andere Fletcher heeft een hotel in het oude centrum.

Museum Limburg

Zelf ‘t witte stadje bezoeken? Een paar tips!

  • Thorn is niet bijzonder groot. Trek voor je bezoek ongeveer een ochtend of middag uit, afhankelijk of je enkel wilt wandelen of ook nog musea wilt bezoeken.
  • Laat je hakken thuis. Die komen waarschijnlijk vast te zitten tussen de keitjes.
  • Mocht je slecht ter been zijn, in een rolstoel zitten of een buggy moeten duwen dan kunnen diezelfde keitjes ook vrij onaangenaam zijn. 
  • Parkeren in het centrum is niet mogelijk, wel zijn er een aantal parkeerplaatsen om het centrum heen. Allen zijn tegen betaling.
  • Combineer Thorn met een bezoek aan Nationaal Park de Groote Peel, wat er op een steenworp afstand vandaan ligt.
Cathedraal Thorn

Andere mooie historische plaatsen in Nederland

Ben je dol op mooie plaatsjes met een rijke historie, dan zijn er in Nederland nog wel tal van steden en dorpen te bedenken die je een bezoek meer dan waard zijn. Allereerst is er natuurlijk Amsterdam, met haar rijke geschiedenis, schitterende grachten en dito grachtenpanden en interessante musea. Of ga eens een dagje naar het prachtige Giethoorn, wat meer dan eens het Venetië van het noorden wordt genoemd. In Volendam maak je kennis met het rijke vissers verleden en traditionele klederdrachten. En dan is er nog het schitterende Delft: de stad waar het beroemde Delfts Blauw vandaan komt, maar waar je ook meer ontdekt over de Nederlandse geschiedenis. Meer tips? In deze vakantie in Nederland bucketlist vind je meer dan 45 leuke activiteiten in eigen land.

Volgende

DRIELANDENPUNT VAALS – WANDELEN OP HET HOOGSTE PUNT VAN NEDERLAND