HOEK VAN HOLLAND: FIJNE TIPS VOOR EEN WEEKEND AAN DE KUST

Beachclubs
Beach Villa's

Hoek van Holland is een bruisende badplaats op zo’n 25 kilometer afstand van Rotterdam. Zomers is het er heerlijk relaxen op het mooie brede zandstrand, maar ook ’s winters is het er goed toeven. Ga jij binnenkort naar “de Hoek”? Dan heb ik een aantal leuke tips voor je verzameld!

Over Hoek van Holland

Er wordt weleens vreemd opgekeken wanneer ik tegen iemand zeg dat ik mijn weekenden regelmatig “op de Hoek” doorbreng. De populaire badplaats wordt door Rotterdammers namelijk al sinds jaar en dag liefkozend “de Hoek” genoemd, maar daarbuiten is het gewoon Hoek van Holland. De badplaats ontstond in 1864 tijdens het graven van de Nieuwe Waterweg en sinds 1914 is het onderdeel van de gemeente Rotterdam. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een strategische plek voor de Duitsers en een belangrijke vesting in de Atlantikwall. Vandaag de dag herinneren de bunkers daar nog steeds aan. Hoewel het jarenlang vooral een zeer populaire badplaats onder Rotterdammers was, weten vandaag de dag steeds meer toeristen de badplaats te vinden. Er is dan ook voldoende te beleven om je een paar dagen goed te vermaken. In dit overzicht vind je mijn favoriete tips voor Hoek van Holland.

meeuwen strand

De leukste activiteiten op “de Hoek”

Relax op het strand

Beetje voor de hand liggend natuurlijk, maar voor wie Hoek van Holland op een mooie zomerse dag treft is het een heerlijke plek om te relaxen en te onthaasten. Handoekje mee, lekker zonnen en af en toe de zee in. Het strand is er zo’n 250 meter breed en hiermee is het één van de breedste stranden van Nederland. Daarnaast is het een zeer schoon strand (zelfs aan het einde van een drukke dag), het heeft zelfs het keurmerk Quality Coast waarmee het zich een duurzame en milieuvriendelijke badplaats mag noemen.

Wandel in de duinen

Achter het strand liggen de duinen, die zich uitstekend lenen voor het maken van een mooie wandeling. Mijn favoriet is de zeeheldenroute. Deze 3 km lange route (6 km retour) leidt door de duinen en bossen en eindigt op de strandboulevard. De route wordt aangegeven met rode paddenstoelen, waar op elke paddenstoel een verhaal staat geschreven die herinnert aan de zeehelden van vroeger. Een andere mooie route is de Historische route waarbij je onder andere langs het Fort, de Pier en de Troposcatter wandelt. Deze route is zo’n 7.5 km. Beide routes beginnen bij het Tourist Information Center aan de Prins Hendrikstraat.

wandelen duinen Hoek van Holland

Bezoek het Atlantikwall museum

Nadat Groot-Brittanië in 1942 een aantal aanvallen uitvoerde op de Europese kust besloten de Duitsers om de Europese kust systematisch te versterken. Van de grens tussen Spanje en Frankrijk tot aan Noorwegen bouwden zij duizenden bunker. Deze 5000 kilometerlange verdedigingslinie werd de Atlantikwall genoemd. De vesting van Hoek van Holland was voor de Duitsers de belangrijkste in Nederland, vanwege de Rotterdamse Haven. Het Atlantikwall museum is gevestigd in een voormalige geschutsbunker en fungeert als kennis- en educatiecentrum met betrekking tot de Atlantikwall.

Schepen spotten op de Noordpier

De pier van Hoek van Holland is een fijne plek om een wandelingetje te maken. Er hangt altijd een aangenaam sfeertje onder de wandelaars en vissers en je hebt er een heel tof uitzicht over de Maasvlakte, het strand en de Noordzee. Dit is tevens de allerbeste plek om schepen te spotten, want er vaart nogal wat voorbij. Als je echt geluk hebt wil je er ook nog weleens een zeehond of bruinvis tegenkomen.

Pier Hoek van Holland

Ga strandjutten of schelpen zoeken

Schelpen zoeken op het strand is natuurlijk altijd leuk, maar strandjutten is ook enorm leuk om te doen. Voor kinderen is dit ook een leuke bezigheid, je weet tenslotte nooit wat je tegenkomt. Bij 14 paviljoens kunnen bezoekers een juttas lenen om te gaan strandjutten. Lever je de tas vol in? Dan krijg je een bedankje in de vorm van een kop koffie, een ijsje of iets anders. Op deze manier willen de paviljoens samen met de bezoekers het strand schoonhouden en hun steentje bijdragen aan een plasticvrije zee. Dus ga je aan de wandel? Neem een juttas mee!

Bezoek het reddingsmuseum

Het Reddings – en Veerdienstmuseum Jan Lels toont sinds 1986 de boeiende historie van scheepsrampen en reddingswerken. Het museum bevindt zich op een bijzondere locatie, namelijk in een oude munitiebunker aan de badweg. Er worden onder andere objecten, foto’s, schilderijen en andere tastbare herinneringen aan het heroïsche (en soms trieste) reddingswezen getoond.

Reddingmuseum

Het Keringshuis

Benieuwd hoe wij in Zuid-Holland onze voetjes droog weten te houden met al dat water om ons heen? Neem dan een kijkje in het Keringshuis. Hier ontdek je hoe de Maeslantkering werkt en waarom hij zo belangrijk is voor de bescherming van Nederland tegen water. En dat is rete-interessant! Wist je bijvoorbeeld dat de Maeslantkering een vloedgolf van maar liefst 5 meter boven NAP aankan? En dat er geen enkel andere waterkering ter wereld grotere onderdelen heeft? Kinderen bezoeken het Keringshuis gratis en volwassenen betalen €2.50 (tarieven 2020).

Tip: combineer je Hoek van Holland met een bezoek aan Rotterdam? Hier vind je de allerleukste tips voor een bezoek aan Rotterdam!

De fijnste plekjes om te eten en drinken

Uluwatu

Dit is mijn absolute favoriet. Beachclub Uluwatu vind je op de Zeekant 57, het is één van de paviljoens bij de strandboulevard. Eigenlijk gaan we hier altijd wel even een drankje drinken of een hapje eten. De Balinese look is tof, het personeel spontaan en vriendelijk en het eten goed: wat wil je nog meer? Er staan trouwens ook een aantal heerlijke ligbedden, maar als je hier gebruik van wilt maken moet je wel tijdig reserveren.

Villa on the Beach

Een andere hele fijne beachclub is Villa on the Beach. Deze ligt naast Uluwatu en ook hier is het altijd goed toeven. Het lekkere eten, de goede muziek en het leuke personeel zorgen voor een hele fijne strandmiddag (of avond). Probeer hier trouwens zeker de cheesecake. Deze komt van Dudok in Rotterdam en is echt overheerlijk!

De Twee Gezusters

Trek in een ijsje? Dan moet je echt even naar de Twee Gezusters op de badweg (strandboulevard). Hier verkopen ze het lekkerste schepijs en er is meer dan genoeg keuze. Wat dacht je van mango, Nutella of een kokosijsje? Genieten!

Overnachten in Hoek van Holland

Beach Villa’s

Wil je graag ’s ochtends wakker worden en direct met je voeten in het zand staan? Neem dan even een kijken bij de Beach Villa’s van Landal Greenparks. Deze villa’s bevinden zich direct op het strand, vlakbij de Pier van Hoek van Holland en op korte loopafstand van de strandpaviljoens. Zo heb je alles vlakbij voor een heerlijk weekendje aan de kust!

Camper

Kom je met de camper? Er zijn op dit moment 15 camperplaatsen in Hoek van Holland. 5 daarvan bevinden langs de Nieuwe waterweg en de andere 10 aan de strandboulevard. De plaatsen zijn gratis, maar er zijn dan ook geen voorzieningen. Houdt daar dus rekening mee. Een camper mag maximaal 2 nachten op een plek staan.

Hotels

In het dorp bevinden zich ook een aantal hotels. Kies je hiervoor zit je dus wel een stukje rijden of fietsen van het strand af. De hotels zijn doorgaans kleinschalig, maar worden goed beoordeeld. Gemiddeld kost een verblijf in 1 van de hotels rond de 90 euro per nacht. Ik raad je wel aan om voor het hoogseizoen tijdig te boeken.

zonsondergang Hoek van Holland

Ben jij al eens op “de Hoek” geweest?

Vorige

DRIELANDENPUNT VAALS – WANDELEN OP HET HOOGSTE PUNT VAN NEDERLAND

Volgende

ROADTRIP IN NEDERLAND: MOOIE ROUTES + HANDIGE TIPS