Sabreren klinkt heel spectaculair, maar met de juiste voorbereidingen is het prima zelf te doen. Welke stappen je moet volgen om jezelf niet te verwonden en waar het vandaan komt, lees je in deze blog.
Wat is sabreren?
We gaan er eigenlijk vanuit dat je weet wat sabreren is toen je deze link aanklikte, maar misschien is dat wel niet het geval.
Sabreren is een traditionele methode om champagneflessen te openen door het afsluiten van de fles met een sabel te slaan. Het doel is om het glas van de fles samen met de kurk af te snijden, waardoor de champagne met kracht uit de fles stroomt. Het is een indrukwekkende en feestelijke manier om champagne te serveren.
Floris Weyers
De leus ‘sabreren kun je leren’ komt van de bekende influencer Floris Weyers. Als eigenaar van het merk pure luxe, past champagne er natuurlijk goed bij. Hij heeft thuis een pot staan met al honderden kurken. Dat hij er gevoel voor heeft of in ieder geval wil hebben, is wel duidelijk.
Het stappenplan
Het sabreren van champagne lijkt misschien intimiderend, maar met de juiste techniek en de nodige voorzorgsmaatregelen kan iedereen het leren.
Stap 1: Koel de champagnefles
Zorg ervoor dat de champagnefles goed gekoeld is voordat je begint met sabreren. Een goed gekoelde fles champagne is gemakkelijker te sabreren en vermindert het risico op scherven. Bovendien ligt de optimale serveertemperatuur tussen de 8 en 10 graden. Iets warmer dan de koelkast, maar wanneer jij klaar bent met de stappen, zal het wel iets zijn opgewarmd.
Stap 2: Prepareren
Verwijder de folie of een deel van het folie rondom de kurk. De folie haal je weg, omdat je zo met de sabel in een soepel beweging over het glas kan gaan. Het ijzerdraadje hoef je niet meteen weg te halen, maar wel kort voor je aan de slag gaat.
Stap 3: Zoek de zwakke plek
Zoek de zwakke plek in de fles. Dit is de naad die van de onderkant van de fles naar de bovenkant loopt. Deze naad is meestal iets dikker dan de rest van de fles en biedt een natuurlijke breuklijn.
Stap 4: Zoek een sabel
Zoek een geschikte sabel of een ander zwaar mes met een scherp lemmet. Gebruik nooit een gewoon keukenmes om een fles champagne te sabreren. Je wilt zo veilig mogelijk te werk gaan en daarvoor is het nodig om het juiste ‘gereedschap’ aan te schaffen.
Stap 5: Maak de fles klaar
Houd de fles met één hand vast bij de bodem en kantel deze in een hoek van ongeveer 45 graden. Zorg ervoor dat de kurk van je af is gericht en dat er niemand in de buurt is. Omdat de kurk ook nog glas omvat, is het gevaar groter. Je wilt niet op je geweten hebben dat iemand het in zijn ogen krijgt.
Stap 6: Sla de fles
Pak de sabel of het mes stevig vast met de andere hand en sla met een ferme beweging tegen de zwakke plek van de fles. De kurk en de bovenkant van de fles zullen met een krachtige klap van de fles afschieten. Houd de fles nog steeds vast met één hand en houd de sabel in de andere hand.
Stap 7: Schenk de champagne uit
Schenk de champagne uit door de hals van de fles in een hoek van ongeveer 45 graden te houden. Laat de champagne rustig stromen en houd de fles vast bij de bodem om te voorkomen dat er te veel schuim ontstaat.
Stap 8: Geniet
Nu je je champagne hebt ingeschonken is het tijd om te proosten. Misschien is het wel net nieuwjaar geworden of is er iemand jarig. Wat de reden ook is, genieten mag en kan altijd.
Oorsprong
Alles leuk en aardig, maar waar komt het sabreren eigenlijk vandaan?
De traditie gaat terug tot de Napoleontische tijd. Franse soldaten vierden hun overwinningen met champagne en gebruikten hun sabels om de flessen te openen. Het verhaal gaat dat ze het deden om hun overwinningen te eren en hun vaardigheden als ruiters te demonstreren.
Tegenwoordig is het sabreren van champagne een gebruikelijke methode om een fles champagne te openen bij speciale gelegenheden zoals bruiloften, verjaardagen en jubilea. Het is niet alleen een spectaculaire manier om een fles te openen, maar het kan ook het aroma van de champagne verbeteren.
De verschillende soorten champagne
Er zijn verschillende soorten champagne die je kunt sabreren. Hieronder bespreken we de meest populaire soorten champagne.
- Brut champagne is de meest populaire champagne en heeft een droge smaak. Althans, als je ergens brut champagne op de kaart ziet staan, zegt dat iets over de algemene smaak van de vestiging. Kenmerkend is, is dat er niet meer dan 6 tot 12 gram suiker mag worden toegevoegd. Het is een uitstekende keuze voor feestelijke gelegenheden.
- Rosé champagne heeft een roze kleur en heeft meestal een fruitige smaak. Het is een goede keuze voor een romantische avond of een speciale gelegenheid.
- Vintage champagne is gemaakt van druiven uit een specifiek jaar en heeft een rijpe smaak. Het is een uitstekende keuze voor liefhebbers van verfijnde champagne. Vaak zie je dit ook wel aan het prijskaartje.
- Demi-sec champagne is een zoete champagne en heeft een lager alcoholpercentage dan de andere soorten champagne. Het is een goede keuze voor mensen die van zoete smaken houden. De zoete smaak komt overigens van de suiker die erin zit: minimaal 12 gram.
Conclusie
Het sabreren van een champagnefles is een spectaculaire manier om een feestelijke gelegenheid te vieren. Door de geschiedenis en traditie van het sabreren van champagne te begrijpen, en het stappenplan te volgen, kan iedereen deze kunst leren. Bovendien is het belangrijk om te weten welke soorten champagne het beste zijn om te sabreren en welke smaak het beste past bij de gelegenheid.