Nu we sinds een aantal jaren volop thuiswerken zou je zeggen dat mensen massaal tijd overhouden. Immers geen reistijd meer, en je kunt gewoon lekker comfortabel vanuit je eigen warme huis werken. Je zou wellicht ook verwachten dat de opkomende trend aan burn-outs daarmee gekeerd wordt, maar dat is helaas niet het geval. Dit getal stijgt gestaag door, en de verwachting is ook niet dat dat gaat veranderen. Een reden hiervoor is dat thuiswerken heel comfortabel is, maar ook voor extra druk kan zorgen. Het gevoel dat je altijd bereikbaar moet zijn, en daarmee de werkdagen automatisch langer duren zorgt voor extra stress. Toch kan het wel; werk en privé gescheiden houden. Hoe je dat doet? Lees snel verder.
Scheid het écht
Allereerst is het goed om ervoor te zorgen dat de producten die je gebruikt om te werken, ook echt uit kunnen worden gezet en je ze daarna weg kunt leggen. We bedoelen hiermee dat je je mobiele telefoon privé en zakelijk gescheiden houdt. Ook wanneer je bijvoorbeeld ZZP’er bent is dit belangrijk. Zorg ervoor dat je twee nummers hebt en wanneer je bijvoorbeeld weekend of vakantie hebt, de zakelijke telefoon weg kunt leggen. Dit hoeft niet per se heel duur te zijn. Kies bijvoorbeeld voor een iPhone 13 met bijbehorend voordelig abonnement. Een iPhone 13 is nog steeds een telefoon van goede kwaliteit, maar wel (veel) goedkoper dan de laatste iPhone 15. Zorg er wel voor dat je bundel voldoende dekkend is, je wilt natuurlijk niet aan het einde van de maand extra kosten hebben. Maar zorg ervoor dat je de werktelefoon ook echt weg kunt leggen, en je deze niet mee hoeft te nemen op vakantie.
De werkplek
Nog een mentale truc die ervoor kan zorgen dat je minder stress ervaart en de dagen beter kunt scheiden is het creëren van een echte, aparte werkplek. Dit hoeft geen eens een hele werkplek te zijn, maar kan ook een hoekje in de woon of slaapkamer zijn. Zorg er in ieder geval voor dat je aan het einde van de dag de werkdag echt af kunt sluiten en een vast ritueel hebt om dit te doen. Dit gaat verder dan alleen een laptop dichtklappen. Een plek aan de keukentafel is dat duidelijk niet, dit zorgt er namelijk voor dat er onrust blijft en je iedere keer (onbewust) wanneer je bij die plek in de buurt komt, je weer aan werk wordt herinnerd. Daarnaast is het ergonomisch ook niet verantwoord om zo hele werkdagen door te brengen.
Kortom; om een burn-out te voorkomen heb je natuurlijk meerdere zaken die een rol spelen, maar het scheiden van werk en privé is wel een heel belangrijk facet. Zorg ervoor dat je dit bewust doet om zo werk af en toe ook even écht los te kunnen laten. Iets wat zeer nodig is in de tijd van tegenwoordig, daarmee kun je echt even opladen om later weer verder te gaan vol passie en overgave met je werkzaamheden.