Waarom worden websites gecensureerd?

We zijn zo gewend geraakt aan het gebruik van internet dat we ons een leven zonder niet kunnen voorstellen. Gelukkig hoeft dat ook niet, maar sommige websites worden wel gecensureerd. We zien het al jaren in landen zoals China en Noord-Korea, maar sinds een tijdje ook in landen zoals Rusland en Tunesië. 

Het is een vorm van controle die beperkingen legt op de vrijheid van meningsuiting. Maar hoe zit het nu precies, waarom worden websites gecensureerd en wat kun je ertegen doen? We geven je hier het antwoord.

Wat is internetcensuur?

Als inhoud van websites voor bepaalde mensen geblokkeerd wordt dan is dat internetcensuur. Soms wordt het gedaan door instellingen of bedrijven. Ze kiezen hiervoor om bepaalde afleiding te voorkomen, maar ook om zichzelf te beschermen tegen schadelijke websites. 

Internetcensuur wordt ook toegepast door landen. Het doel is om te voorkomen dat de bevolking informatie krijgt die ze van de regering niet mogen zien. Het is een manier om controle uit te oefenen op het volk of ze te beschermen. Deze landen beperken bijvoorbeeld de toegang tot nieuwskanalen, maar ook social media platforms. 

De oplossing voor internetcensuur

Sommige landen proberen internetcensuur toe te passen. Maar dankzij een VPN kan de blokkade vaak omzeild worden. De betekenis VPN is Virtual Private Network. Het is een versleutelde verbinding waarmee je het kunt doen lijken alsof je in een ander land bent. 

Woon je in China, maar gebruik je een Nederlands IP-adres via VPN, dan kun je zonder problemen internetten. Je kunt dan alle websites zien die je vanuit Nederland kunt bekijken. Het is daarnaast ook nog eens veiliger, zeker als je gebruikmaakt van een openbaar wifi-netwerk. 

Internetgebruikers in landen met internetcensuur maken veelvuldig gebruik van VPN-diensten. Nadat Rusland Oekraïne binnenviel besloten ze Facebook te verboden. De vraag naar VPN-diensten in Rusland nam hierdoor met 600% toe. 

Waarom kiezen voor internetcensuur?

Je vraagt je waarschijnlijk af waarom landen ervoor kiezen om websites te censureren. In de meeste gevallen is het een manier om het volk onder controle te houden, maar het kan ook bescherming bieden. 

Bescherming van het volk

Website censuur is niet alleen iets van China of Noord-Korea, andere landen doen het ook. Ze blokkeren websites die illegale of schadelijke content laten zien. Ook in Nederland en Belgie worden dergelijke websites geblokkeerd.

Controle op het volk

Helaas worden websites ook gecensureerd om het volk onder controle te houden. In dat geval zal een land websites blokkeren die informatie verstrekken waar men het niet mee eens is. Dit zijn een aantal landen die websites censureren:

  • China
  • Noord-Korea
  • Rusland
  • Iran
  • Tunesië
  • Pakistan
  • Saudi-Arabië
  • Myanmar 
  • Vietnam

Deze landen kunnen bijvoorbeeld websites met schadelijke websites censureren. Ze zijn bang dat de mensen worden blootgesteld aan tegenstrijdige informatie. Dit zijn enkele manieren waarop ze websites censureren en blokkeren:

  • Ze houden bepaalde online zoekacties tegen
  • Zoekmachines kunnen websites uitsluiten
  • Routers worden uitgeschakeld
  • IP-adressen van gebruikers worden geblokkeerd
  • Bezoekers krijgen foutmeldingen bij het bezoeken van bepaalde websites

Internetcensuur een complex fenomeen

Het censureren van websites is een controversieel onderwerp. We kunnen het erover eens zijn dan mensen recht hebben om zichzelf te informeren en een eigen mening te vormen. Maar waar ligt de grens. Sommige websites worden juist afgeschermd om de bevolking te beschermen. We moeten de juiste balans vinden tussen individuele vrijheid en bescherming. 

Vorige

Geestelijke Gezondheidszorg in Nederlandse Gevangenissen

Volgende

Stradivarius retour: volg deze stapsgewijze gids