/

Veilig betalen steeds belangrijker: Wat zijn de gevaren en wat zijn de veiligste mobiele betaalmethoden in 2023?

Als Nederlanders betalen we steeds vaker onze aankopen met mobiele betaalmethoden. Er wordt in de Nederlandse winkels nog maar in 20% van de gevallen betaald met contant geld. In alle andere gevallen wordt er gepind met de pinpas, een wearable zoals een smartphone of de mobiele telefoon.

Maar wat zijn de veiligste betaalmethoden en wat zijn de gevaren, je leest het hier. Online is het inmiddels ook heel normaal om bijvoorbeeld kleding achteraf te betalen met Klarna. In het casino met mastercard te betalen, of met iDEAL een nieuwe tv te kopen.

Het belang van veilig betalen

Er komen steeds weer nieuwe betaalmethoden bij, maar fraude is ook een steeds groter wordend probleem. Een vorm van fraude is bijvoorbeeld skimming waarbij je gegevens tijdens het pinnen worden gekopieerd door een verborgen apparaatje. Maar je kunt ook slachtoffer worden van phishing. Phishing is een vorm van cybercrime waarbij je een e-mail ontvangt waarmee men persoonlijke gegevens probeert te achterhalen. 

De Nederlandse banken hebben regels opgesteld die de consument helpen om zich te wapenen tegen criminelen op het web. Deze zogenaamde uniforme veiligheidsregels zijn bedoeld om alle vormen van elektronisch betalen veiliger te maken. Het gaat hierbij onder andere om internetbankieren, maar ook mobiel betalen in de winkel en geld opnemen bij de geldautomaat. 

Dit zijn de belangrijkste uniforme veiligheidsregels in het kort:

  • Geef wachtwoorden en beveiligingscodes nooit aan anderen. 
  • Leen pinpassen of creditcards nooit uit. 
  • Betaal alleen online via apparaten die goed beveiligd zijn.
  • Controleer je bankrekening regelmatig op verdachte transacties. 
  • Meld fraude of andere problemen direct bij de bank. 

Mobiele betaalmethodes

Vroeger kon je alleen met je pinpas of contant geld betalen in een winkel, maar daar zijn nu een aantal andere opties bijgekomen. Zo kun je bijvoorbeeld via je smartwatch of Apple Watch betalen, maar ook direct met je smartphone. We zetten de mogelijkheden hier op een rijtje.

Betalen met je smartphone

Tegenwoordig geven de meeste Nederlandse banken de optie om te betalen met je smartphone. Het is hiervoor belangrijk dat je een telefoon hebt met een NFC-chip. NFC betekent Near Field Communication, houdt je twee van dergelijke chips bij elkaar dan communiceren ze en kun je een betaling doen. 

Betalen met Apple Pay 

Heb je in plaats van een Androidtelefoon een iPhone of ander Apple-product, dan kun je ook die gebruiken om mobiel te betalen. Als je een Apple-product hebt en een bankrekening bij een van de bekende banken dan kun je Apple Pay gebruiken. Betalingen keur je vervolgens eenvoudig goed door je code, vingerafdruk of gezichtsherkenning te gebruiken. 

Betalen met een smartwatch

Als klant van onder andere ABN-AMRO en Rabobank kun je je creditcard of pinpas koppelen aan een smartwatch. Een smartwatch is een horloge of ring die in contact staat met je smartphone. Hierdoor kun je er onder andere berichten mee ontvangen, navigeren, je stappen tellen en nu dus ook betalen.  

Mobiel betalen met Tikkie 

Heb je geen smartwatch, iPhone of smartphone met NFC-chip dan kun je gebruikmaken van Tikkie. Met deze app kun je vrienden of bekenden en zelfs zakelijke contacten betalen of om een betaling vragen. Om een betaling te doen of een verzoek om betaling uit te sturen heb je alleen de app en het telefoonnummer van de ontvanger of betaler nodig. Betalingen gaan vervolgens via de betalingsomgeving van je eigen bank. Ideaal om bijvoorbeeld mee op de vrijmarkt tijdens Koningsdag te betalen. 

Als je de app alleen voor persoonlijke betalingen gebruikt zijn er geen extra kosten aan verbonden en heb je geen Tikkie-account nodig. Als je de app ook zakelijk in wil zetten zitten er wel kosten aan. 

De veiligste betaalmethodes 

Alle eerder genoemde betaalmethodes zijn in principe veilig. Er zijn een aantal manieren ingebouwd die het mogelijk maken dat je veilig betaalt. Voor contactloos betalen geldt bijvoorbeeld dat je bij een transactie vanaf € 50 een pincode moet invoeren, maar ook als meerdere kleine betalingen boven € 100 komen. Hierdoor kunnen criminelen nooit grote bedragen van je bankrekening afschrijven. 

Ook de NFC chip is veilig in gebruik. Het werkt namelijk ongeveer hetzelfde als de chip in je pinpas en is alleen te gebruiken in combinatie met een pincode, je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Bovendien is het bereik maar 10 centimeter waardoor het moeilijk is om de chip stiekem te scannen. 
De enige manier waarop criminelen jouw mobiele betaalmethoden kunnen gebruiken is als je de uniforme veiligheidsregels niet naleeft. Het is dan ook heel belangrijk om je persoonlijke gegevens niet vrij te geven en je smartwatch, Apple Watch of andere betaalmethode niet uit te lenen. Lees de uniforme veiligheidsregels van de Rijksoverheid goed door zodat je altijd veilig mobiel kunt betalen.

Vorige

Dit is de beste goedkope smartphone van dit moment 

Volgende

De online ervaringen die de non-online ervaringen zullen vervangen