Unieke wandelroutes op Griekse en Franse vakantiebestemmingen

Wie op zoek is naar de perfecte bestemming voor een wandelvakantie, zal aangenaam verrast zijn door de ongerepte natuur en adembenemende landschappen van Corsica en Kreta. Beide eilanden zijn een paradijs voor wandelaars en natuurliefhebbers, waar de majestueuze bergen, schilderachtige kloven en de rijke cultuur samenkomen om een unieke ervaring te bieden. Of je nu houdt van uitdagende bergtochten of ontspannen wandelingen langs de kust, Corsica en Kreta hebben het allemaal.

Wandelen is meer dan alleen stappen zetten

Het verkennen van de paden van Corsica en Kreta is niet alleen een fysieke uitdaging, maar biedt ook een diepgaande duik in de rijke cultuur van deze eilanden. Terwijl je wandelt, krijg je de kans om authentieke dorpen te bezoeken, verstopt tussen de heuvels en bergen, waar tradities en gewoonten al generaties lang worden doorgegeven. Een spontane ontmoeting met een lokale herder of een uitnodiging voor een huisgemaakte maaltijd is hier niet ongewoon. Proef de lokale gastronomie: de geurige Corsicaanse kazen of de heerlijke Kretenzische mezze, die je energie geven voor de volgende etappe van je wandeling. Deze eilanden bieden een zeldzame combinatie waarbij je niet alleen de schoonheid van de natuur, maar ook de warmte en gastvrijheid van de inwoners ervaart.

De uitdaging van route GR20

Corsica, vaak de ‘Berg in de Zee’ genoemd, is een waar paradijs voor avontuurlijke wandelaars. De pieken en dalen van dit eiland bieden ongetwijfeld enkele van de meest spectaculaire en uitdagende routes van Europa. De GR20, in het bijzonder, staat bekend als een van de zwaarste langeafstandswandelroutes en trekt jaarlijks duizenden enthousiastelingen aan.

Beginnend in Calenzana in het noorden en eindigend in Conca in het zuiden, slingert deze 180 kilometer lange route zich door het hart van Corsica. Wandelaars worden getrakteerd op een wisselend landschap van granieten toppen, kristalheldere meren, en dichte bossen. Onderweg doorkruis je schilderachtige bergdorpjes waar de tijd lijkt stil te staan. Maar laat je niet misleiden door de schoonheid; de GR20 vereist een goede voorbereiding, stevig schoeisel en een sterke wil. Maar of je nu kiest voor de gehele GR20 of slechts een deel ervan, je wordt beloond met een onvergetelijke ervaring en uitzichten die je adem zullen benemen. En na een lange dag wandelen, is er niets beters dan te ontspannen in een gezellige berghut, genietend van Corsicaanse specialiteiten en het gezelschap van medewandelaars.

Kreta’s verborgen juweeltjes: kloven die adembenemend zijn

Kreta, het grootste eiland van Griekenland, staat bekend om zijn rijke geschiedenis en prachtige stranden. Maar voor wandelliefhebbers zijn het vooral de indrukwekkende kloven die het eiland tot een must-visit bestemming maken. De Samariakloof, met een lengte van 16 kilometer, is de langste kloof van Europa en biedt wandelaars een unieke ervaring van ongerepte natuur, steile kliffen en een rijke biodiversiteit. Beginnend op een hoogte van ongeveer 1.250 meter, daalt het pad gestaag af naar de Libische Zee, waarbij je onderweg eeuwenoude cipressen en dennenbossen passeert en eindigt in het pittoreske dorpje Agia Roumeli. Maar de Samariakloof is niet het enige juweel van Kreta. De Imbroskloof, iets korter en minder druk, is een fantastisch alternatief voor diegenen die op zoek zijn naar een rustigere wandeling, maar met evenveel natuurlijke schoonheid.

Vorige

Hoe start je je eerste aquarium? De gids

Volgende

Dit dragen we in de winter van 2023/2024