Hoe start je je eerste aquarium? De gids

Altijd al geïnteresseerd geweest in vissen en het leven onder water? Dan is het opzetten van je eerste aquarium een spannende, maar opwindende stap! Een aquarium is een mooie toevoeging aan je woning en het biedt je de mogelijkheid om meer te leren over de onderwaterwereld. In dit artikel zullen we je vertellen welke stappen je dient te volgen om succesvol je eerste aquarium te starten!

Kies de juiste locatie voor het aquarium

Het kiezen van de juiste locatie voor je aquarium is een cruciale stap. Het is dan ook belangrijk om hier goed over na te denken. Zorg ervoor dat de plek waar je de tank wil plaatsen stabiel is, zodat het gewicht van het aquarium makkelijk gedragen kan worden. Daarnaast is het belangrijk om de tank niet direct in de zon te zetten, zodat de groei van algen geminimaliseerd kan worden. Ook raden we aan om het aquarium dicht bij een stopcontact te zetten, vanwege de elektrische apparatuur die nodig is.

Installeer het juiste filtersysteem

Een goed filtersysteem is van enorm belang voor een gezond aquarium. Zonder goede filter zal het welzijn van de vissen snel achteruit gaan. Doe dus goed onderzoek naar de verschillende filters, zoals de hang-on-back filter, de bodemfilter en de canisterfilter. Kies er één die goed past bij de grootte van je aquarium en bij de vissensoort die je van plan bent aan te schaffen. 

Vul het aquarium en laat de stikstofcyclus beginnen

Het is tijd om je aquarium te vullen met substraat, dit is de ‘vloerbedekking’ van je aquarium. Vaak kiezen mensen voor zand of grind. Nu kun je aquarium decoratie toevoegen om een leuk en esthetisch aquarium te creëren. Zorg ervoor dat alle decoratie veilig is voor je vissen. Vul het aquarium met water en laat dit minimaal 24 uur bezinken voordat je je vissen aan het water toevoegt. Voeg een kleine bron van ammoniak toe. Hier start de stikstofcyclus. Wacht geduldig tot de goede bacteriën in de filter de ammoniak afbreken tot nitraten. Dit kun je aan de hand van watertesters goed in de gaten houden. 

De vissen

Wanneer alle waterparameters stabiel zijn kun je eindelijk je eerste vissen toevoegen aan je aquarium. We raden aan om te beginnen met een paar resistente soorten om het aquarium te vestigen. Denk bijvoorbeeld aan guppy’s, platy’s, corydora’s en zebravissen. 

Het opzetten van je eerste aquarium kost wat tijd en focus, maar al snel zul je kunnen genieten van prachtige vissen die rondzwemmen in een door jou gecreëerde onderwaterwereld. 

Vorige

17 fun facts over Poker

Volgende

Unieke wandelroutes op Griekse en Franse vakantiebestemmingen