/

Puistje in je neus: wat kan je doen?

Of je nu puistjes oploopt door stress of door hormoonschommelingen, het is en blijft vervelend. Niet dat je je er voor hoeft te schamen of iets dergelijks, maar ‘mooi’ is een ander woord.

In sommige gevallen loop je een puistje op in je neus. Het doet in veel gevallen veel meer pijn dan een puistje op je neus. De wrijving is groter en er bevinden zich nog meer bacteriën in je neus dan erop. Wat kan je doen als je een puistje op je neus hebt? In deze blog lees je alles naar waar je opzoek was.

Puistje in je neus behandelen

Hoewel het aantrekkelijk is om een puistje direct uit te knijpen, is dat geen goed idee. Al helemaal bij een puistje in je neus wil je dat vermijden. Dit komt omdat er in je neus ontzettend veel bacteriën ophopen. De kans op een ontsteking, als je het puistje uitknijpt, is hierdoor aanzienlijk hoger. Met een ontsteking ben je nog verder van huis.

Wat kan je dan wel doen?

Eigenlijk is de beste remedie het hebben van geduld. In absoluut de meeste gevallen zal het puistje vanzelf weer weggaan. Vermijd in de tussentijd het snuiten van je neus en zit zo weinig mogelijk aan de kant van het puistje. Je voorkomt hiermee de wrijving en het eventuele openschieten van het puistje. Hoewel het wel enkele dagen kan duren, is dit wel het beste voor je gezondheid.

Met een puistje in je neus zal je waarschijnlijk niks zien, maar het uitknijpen van puistjes kan lijden tot littekens. Deze littekens zijn dan wel niet zichtbaar, maar wanneer ze niet goed genezen, kan je er wel degelijk last van krijgen.

Wat voor puistje heb ik in mijn neus?

De kans is groot dat het om een ingegroeide neushaar. De haar kan niet naar buiten en in plaats daarvan gebeurt dat in de huid. Het leidt tot een opzwelling en maakt de huid rood. In veel gevallen is de huid rondom de bult ook pijnlijk. Niet gek dus, dat dat ook in je neus het geval is.

Ingegroeide haren komen met name voor op plekken waar wrijving is. Mocht je veel je neus snuiten of überhaupt aan je neus zitten, dan kan dit het geval zijn. Als je merkt dat de ontsteking heviger wordt, dan kan je altijd de huisarts raadplegen.

Een ‘normaal’ puistje, zal je met name tegenkomen op je neus, in plaats van er in.

Ontstaan van puistjes

Bij puistjes raken poriën verstopt met talg, dode huidcellen en bacteriën. Talg is een natuurlijke, olieachtige stof die de huid beschermt en hydrateert. Maar wanneer er te veel talg wordt geproduceerd, kan het de poriën verstoppen en leidt het tot acne.

Er bestaat een kans dat de ‘acne bacterie’ zich in de verstopte porie gaat vermenigvuldigen. Dit leidt tot roodheid van de huid, waarbij verschillende ontstekingen ontstaan. Die ontstekingen vormen dan weer puistjes.

Een puistje ontstaat door verschillende factoren. Denk aan:

  • Hormonale veranderingen
  • Genetica
  • Stress
  • Onvoldoende huidverzorging
  • Slechte voeding

Met name op je neus zullen puistjes ontstaan. De poriën zijn daar groter dan op andere plekken en bovendien goed zichtbaar.

Verschillende puistjes

Maar de puistjes die veelal voorkomen, ook wel whiteheads genoemd, zijn niet de enige vormen van puistjes die we kennen. Whiteheads ontstaan wanneer poriën verstopt raken. Ze zien eruit als kleine, witte bultjes en bevinden zich meestal op het gezicht. Andere soorten zijn:

  • Blackheads
    Dit zijn vergelijkbaar met whiteheads, maar het verschil is dat de verstopte poriën open blijven. Hierdoor kan het talg oxideren en een zwarte kleur krijgen. Blackheads zijn meestal te vinden op de neus, kin en voorhoofd. We kennen het begrip in Nederland onder de noemer: mee-eters.
  • Papels
    Papels zijn rode, ontstoken bultjes die zich op de huid vormen. Ze doen zeer en voelen hard aan. Papels worden veroorzaakt door ontstekingen in de haarzakjes.
  • Pustuls
    Deze zijn vergelijkbaar met papels, maar ze bevatten pus. Pustuls zijn meestal wit of geelachtig van kleur en hebben een rode basis. Klachten die ze veroorzaken zijn jeuk en pijn.
  • Cysten
    Dit zijn grote, ontstoken puistjes die diep in de huid liggen. Ze zijn gevuld met pus en doen echt ontzettend veel zeer. Cysten leiden in sommige tot littekens als ze niet op de juiste manier worden behandeld. Bij een cyste raden we je zeker aan contact op te nemen met een huisarts.

Meer kans op puistjes

Sommige mensen hebben meer kans op het ontwikkelen van puistjes dan anderen. Dit kan worden beïnvloed door verschillende factoren. Bij bijvoorbeeld jongeren worden er vaker puistjes aangetroffen dan bij volwassenen of jonge kinderen. Zij hebben meer last van puistjes vanwege de hormonale veranderingen die plaatsvinden tijdens de puberteit. Tijdens de puberteit produceren de talgklieren in de huid namelijk meer talg dan normaal, wat kan leiden tot verstopte poriën en uiteindelijk tot puistjes.

Bovendien hebben jongeren een hoger niveau van het mannelijke hormoon testosteron, dat eveneens bijdraagt aan de verhoogde talgproductie. Dit kan leiden tot een grotere kans op het ontwikkelen van acne.

Naast hormonale veranderingen spelen ook andere factoren een rol, zoals een slechte huidverzorging, een ongezond dieet en stress. Hoewel jongeren wel met andere dingen aan hun hoofd lijken te zitten, is het toch belangrijk om een gezonde levensstijl aan te nemen. In zeker mate wordt de kans op het ontwikkelen van puistjes vermindert.

Conclusie

Het hebben van een puistje in je neus kan pijnlijk zijn. Bovendien is het een plek die maar moeilijk te behandelen is, vanwege de plek en de gevoeligheid van de huid. Om de kans op het ontwikkelen van een puistje in je neus te verminderen, is het belangrijk om regelmatig je handen te wassen en je gezicht schoon te houden. Als er toch een puistje ontstaat, vermijd dan krabben om verdere irritatie te voorkomen. In de meeste gevallen gaat het puistje vanzelf weer weg.

Vorige

Paracetamol tegen jeuk: werkt dat echt?

Volgende

Verschillende alternatieven voor citroenen