Paracetamol tegen jeuk: werkt dat echt?

Jeuk kan ontzettend vervelend zijn. Het leidt je af van dagelijkse bezigheden en is met name gewoon ontzettend irritant. De oorzaak van de jeuk zegt al vaak iets over de ernstigheid. Maar de belangrijkste vraag is: hoe kom je er vanaf.

In deze blog richten wij ons op de vraag of paracetamol echt tegen jeuk werkt. We geven nu alvast het antwoord om er niet omheen te draaien, maar helaas is het antwoord nee.

Paracetamol v.s. jeuk

Maar waarom werkt het dan niet tegen jeuk, horen we je denken.

Hoewel vroeger werd aangenomen dat jeuk een vorm van pijn is, is dat het niet. Een paracetamol is een pijnstiller en is dus niet echt effectief tegen jeuk. Het zal slechts pijn wegnemen die misschien wel de jeuk veroorzaakt, maar verhelpt de jeuk niet.

Jeuk en pijn zijn juist eigenlijk een soort tegenpolen van elkaar. Althans, pijn onderdrukt jeuk. Daarom zetten mensen ook vaak kruisjes in hun muggenbult. De pijn overruled de jeuk en dat brengt verlichting.

Toch paracetamol gebruiken

Ben je echt ten einde raad en heb je alleen maar paracetamol tot je beschikking? Dan zou paracetamol wellicht toch nog een uitkomst kunnen bieden. Je kan van paracetamol een crème maken, die je op de plek van jeuk kan smeren.

Stamp twee keer een paracetamol pil fijn tot poeder en voeg hier een klein beetje water aan toe. Je streeft in dit geval naar een dikke pasta die egaal is. De crème smeer je op de plek van jeuk en na een paar uur zal je merken dat de jeuk aan het verdwijnen is.

Let op: deze blog wordt niet met een medische achtergrond gemaakt. Pas op met dit soort ’trucjes’ en raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts. Er kunnen geen claims worden gemaakt, wanneer het niet goed gaat.

Wat is jeuk?

Jeuk is een onaangename sensatie, die ontstaat wanneer zenuwuiteinden in de huid worden geprikkeld. Het leidt geregeld tot een drang om te krabben. Helaas werkt krabben in de meeste gevallen averechts. Hoewel het tijdelijke verlichting biedt, zal het krabben leiden tot beschadiging van de huid.

Oorzaken

Er zijn ontzettend veel oorzaken die jeuk kunnen veroorzaken. Soms is het daarom ook niet duidelijk waar het precies vandaan komt. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

  • Insectenbeten
  • Huidirritatie
  • Allergieën
  • Eczeem
  • Schimmelinfecties

Wat te doen tegen jeuk?

Als het dan niet handig is om een pijnstiller te slikken, wat kan je dan wel doen? Gelukkig zijn er verschillende middelen die de jeuk kunnen verlichten. We spreken hier over medicijnen, maar ook een paar huis-tuin-en-keuken middeltjes. Raadpleeg bij twijfel altijd een huisarts.

Antihistaminica

Antihistaminica zijn medicijnen die worden gebruikt om allergieën te behandelen. Ze kunnen ook helpen bij jeuk, die door allergieën wordt veroorzaakt. Deze medicijnen blokkeren de werking van histamine, een stof die ons lichaam produceert als reactie op allergenen. De jeuk zal langzaam verdwijnen.

Hydrocortisoncrème

Hydrocortisoncrème is een actueel medicijn dat kan worden gebruikt om huidirritatie en jeuk te verminderen. Het werkt door de ontsteking in de huid te verminderen, waardoor jeuk en andere klachten minder worden. Een nadeel aan hydrocortisoncrème is dat je het niet te vaak te gebruiken, omdat het bijwerkingen kan hebben, zoals huidverdunning.

Koud kompres

Een ander, iets toegankelijker middel om te gebruiken is een koud kompres. De kou van het kompres zal de zenuwuiteinden in de huid ’tijdelijk’ verdoven, waarmee de jeukt vermindert. Ga nooit aan de gang zonder bescherming van je huid. We raden aan om bijvoorbeeld een theedoek om het kompres te binden, om beschadiging aan je huid te voorkomen. Hoewel een ijsblokje op je huid aantrekkelijk klinkt, is dat dus geen goed idee.

Koude douche

In het straatje van een koud kompres: een koude douche. Waarom dit werkt? Je lichaam focust je op de kou in plaats van de jeuk. De jeuk is niet definitief weg, maar een koude douche biedt wel voor even wat verlichting.

Aloë vera

Een zeer natuurlijk middel is aloë Vera. Het is een plant die bekend staat om zijn kalmerende en genezende eigenschappen. Met name bij jeuk veroorzaakt door insectenbeten en huidirritatie, is dit middel je beste vriend. Breng een dun laagje pure aloë vera-gel aan op de getroffen gebieden om de jeuk te verminderen. Het spul ruikt lekker en heeft een kalmerend effect.

Theezakjes

Door de tannines in thee zal de jeuk iets verminderen. De tannines staan bekend om hun samentrekkende en kalmerende eigenschappen voor de huid. Voordat je een theezakje gebruikt, moet je zeker zijn dat deze goed is afgekoeld. Plaats dan een vochtig theezakje op de getroffen gebieden om de jeuk te verminderen.

Hoe voorkom ik jeuk?

Een lastige vraag, gezien jeuk ontzettend veel verschillende oorzaken kan hebben. Een paar algemene tips zijn:

  • Het vermijden van een droge huid. Zorg ervoor dat je huid goed gehydrateerd is en dus niet droog. Al met een goedkope gel kan je dit voorkomen.
  • Vermijd contact met allergenen. Als je allergisch bent voor bepaalde stoffen, zoals pollen of voedingsmiddelen, vermijd dan contact met deze allergenen.
  • Draag comfortabele kleding. Sommige stoffen, zoals wol, veroorzaken juist méér jeuk dan andere stoffen. Draag in plaats daarvan meer ademende stoffen die niet te strak zitten.
  • Gebruik jeuk-voorkomende producten. Wanneer je veel last krijg van jeuk bij insectenbeten, dan is het logischerwijs handig om de beten te voorkomen. In verschillende drogisterijen is deet te vinden, dat insecten op afstand houdt. Het ruikt dan wel minder lekker dan zoiets als aloë vera, maar het is wel effectief.

Conclusie

Helaas werkt paracetamol niet per definitie tegen jeuk. Het is immers een pijnstillend middel en pijn is juist iets dat de jeuk doet verdwijnen. Althans, de focus van je lichaam op pijn is groter dan de focus op jeuk. Vandaar dat dat kruisje in je muggenbult inderdaad (voor even) effectief is.

Gelukkig zijn er vele andere middelen op de markt die je jeuk kunnen verminderen. Afhankelijk van de oorzaak van de jeuk, zullen de middelen vrij verlichting bieden.

Vorige

Hot girl summer: positief of niet?

Volgende

Puistje in je neus: wat kan je doen?