Hot girl summer: positief of niet?

Hot girl summer verwijst naar de titel van een nummer van Megan Thee Stallion. Ze verwijst naar het hebben van vertrouwen in jezelf en het maken van plezier. Dat doe je dan terwijl je ook nog eens plezier maakt.

Hoewel dit natuurlijk geweldig klinkt, is de berichtgeving over het begrip niet altijd positief geweest. We vertellen in deze blog daarom alles dat je moet weten over hot girl summer.

Wat is hot girl summer?

Een ietwat voor de hand liggende vraag, maar we geven graag nog een uitgebreidere omschrijving.

Hot girl summer is een term, bedacht in 2019 door de Amerikaanse rapper Megan Thee Stallion. Het is een uitdrukking die gebruikt wordt om vrouwen aan te moedigen om zichzelf te omarmen en hun zelfvertrouwen te tonen. Het gaat hierbij niet alleen om het uiterlijk, maar ook om het innerlijk. In zin gaat het erom dat vrouwen trots zijn op wie ze zijn. Je hoeft je niet te laten beperken door de opgelegde normen van de samenleving.

Het fenomeen werd al gauw opgepakt door verschillende sociale media. Vrouwen deelden foto’s van waarop ze lieten zien dat ze trots waren op wie ze waren. Het werd een beweging die vrouwen aanmoedigde om hun zelfvertrouwen te tonen en zichzelf te accepteren zoals ze zijn.

Negativiteit

Ondanks de positieve boodschap van de term, zijn er mensen die zich negatief uiten over deze beweging. Dit gebeurde met name naar aanleiding van de hot girl summer-lijsten die op sociale media verschijnen. Op de lijsten staan activiteiten die vrouwen konden doen, waarbij ze ‘punten’ kregen. Zo kon je punten verdienen door iemand te zoenen, maar zelfs ook door je te laten ontmaagden of een trio te doen. Vrouwen en veelal jonge meisjes werden beoordeeld op hun uiterlijk en seksualiteit.

Een voorbeeld van een zogeheten hot girl summer-lijst

Kritiek op het objectiveren

Een van de belangrijkste kritiekpunten op de hot girl summer-lijsten is dat ze vrouwen objectiveren. Door het beoordelen op uiterlijk en seksualiteit, worden vrouwen gereduceerd tot objecten die beoordeeld kunnen worden op basis van hun aantrekkelijkheid.

Dit is niet alleen beledigend voor vrouwen, maar het is ook schadelijk voor hun zelfvertrouwen en zelfbeeld. Het kan ervoor zorgen dat ze hun eigenwaarde wordt gebaseerd op reacties van anderen. Er zijn eveneens verschillende verhalen aan het licht gekomen, waarbij duidelijk werd dat velen ’tegen hun zin’ activiteiten van de lijst uitvoerden. Zo zie je maar weer de kracht van groepsdruk.

De verkeerde perceptie

Een ander kritiekpunt op de lijsten is dat ze een verkeerde perceptie geven van wat hot girl summer echt inhoudt. De lijsten worden geassocieerd met oppervlakkigheid en promiscuïteit, terwijl het in zin gaat om jezelf en niet om anderen. De perceptie zorgt er in ieder geval voor dat vrouwen zichzelf niet uiten op de manier waarop ze dat zelf willen.

De positiviteit van hot girl summer

Ondanks de kritiek op de de term hot girl summer, heeft deze beweging toch nog een aantal positieve effecten op vrouwen.

Het bevorderen van body positivity

Een van de belangrijkste effecten van hot girl summer is het bevorderen van body positivity. Door vrouwen aan te moedigen om hun zelfvertrouwen te tonen en zichzelf te omarmen, wordt er een positieve boodschap uitgestuurd over lichaamsbeeld. Ongeacht vormen en grootte van het lichaam, kan je leren te zijn wie je bent.

Dit is zeker van belang, gezien de huidige, bijna onrealistische normen die gelden in onze westerse samenleving. Alle lichamen zijn mooi en ook jij kan in je bikini het strand oplopen. Je hoeft jezelf niet te verbergen voor de buitenwereld. Krijg je toch negatieve reacties? Blokkeer die mensen op sociale media of negeer ze in het echte leven. Je hoeft absoluut geen energie te steken in dat soort ‘volk’.

Inspiratie

Laat je confidence zien, dames. Je hoeft je niet te schuilen achter wat ‘moet’ en wat ‘algemeen geaccepteerd is’. Alle acceptatie en wat je doet, komt namelijk bij jezelf weg. Wanneer jij laat zien dat het okay is om jezelf te zijn, inspireer je ook anderen.

Het vertrouwen leidt tot meer assertiviteit en zelfbewustzijn, wat op zijn beurt kan bijdragen aan meer succes in werk en persoonlijk leven. Vrouwen met veel zelfvertrouwen, kunnen beter omgaan met stress en uitdagingen.

https://www.tiktok.com/@olympiaanley/video/7102484249151950086?q=hot%20girl%20summer%20&t=1679053113842
Een andere, meer positieve benadering van HGS

Hoe bereid je je hot girl summer voor?

Hoe moet je dan wel omgaan met de term? Je kan het nog steeds gebruiken, maar alleen wanneer het in positieve zin is. We hebben een aantal zaken op een rijtje gezet, waarmee jij je op aankomende zomer kan voorbereiden.

 1. Me time
  Door even volledig te focussen op jezelf, kan je weer nieuwe inspiratie opdoen. Luister naar je hart en daarmee naar wat je echt wilt. Misschien heb je de wens om een nieuwe hobby op te pakken of dan eindelijk die taart te maken.
 2. Shoppen
  Misschien niet het beste idee, gezien de staat van je portemonnee, maar je mag jezelf best een keer verwennen. En hoe doe je dat verwennen beter dan een nieuwe garderobe voor het seizoen aan te schaffen? Ga opzoek naar de perfecte beachlook, inclusief die gave bikini, waarnaar je al jaren op zoek was.
 3. Ga op stap
  Hoewel het liedje van Megan redelijk seksueel getint is, bedoelen wij dat niet met ‘op stap gaan’. We bedoelen, you do you. Wanneer je behoefte hebt aan iets, ga ervoor, maar doe nooit iets tegen je zin. Op stap gaan kan ook gaan over terrassen met je vriendinnen of een weekendje weg met je moeder.
 4. Hot girl walks
  Met genoeg zelfvertrouwen over de straat lopen, ook wel een hot girl walk genoemd. Je laat zien wie je bent en straalt iets uit, waar anderen nog weleens iets van kunnen leren.

Hot girl summer: positief of niet?

De vraag waar we deze blog mee begonnen: is het iets positiefs of niet. Met ‘het’ refereren we natuurlijk naar hot girl summer. Ons antwoord: in principe wel.

Hoewel de term veel negativiteit draagt, zijn er zeker positieve aspecten te vermelden. Vrouwen mogen zijn wie ze zijn en dat ook ownen. Maar wanneer dit wordt omgezet naar alleen maar seksualiteit, moeten we ons afvragen of het nog wel redelijk is. Natuurlijk is het iedereens keuze te doen wat ze willen doen, maar het bewaken van grenzen blijft een belangrijk aspect. Toen de lijsten op sociale media verschenen, kwamen al gauw nieuwsberichten naar buiten, waaruit bleek dat veel deelnemers spijt kregen.

Vorige

Kun je het Home Alone huis huren?

Volgende

Paracetamol tegen jeuk: werkt dat echt?