Help, mijn partner is verslaafd (geweest).
Eerlijk is eerlijk, dat is niet niks. Je staat het dichtste bij de verslaafde, maar kan soms in de ogen van de verslaafde niks goed doen. En dat terwijl je juist het beste met hem of haar voor hebt. Het leidt doorgaans tot vervelende situaties, waar het gevoel van moedeloosheid je overvalt. Jouw leven en dat van de verslaafde wordt door de verslaving beheerst. Je stelt grenzen op, maar die vervagen eigenlijk steeds meer, om zo conflict met de verslaafde te voorkomen. Je leven staat in dienst van de verslaafde.
Dus, als je je herkent in deze situatie, heb je het moeilijk. In deze blog zullen we je een paar tips geven om in eerste instantie te dealen met de situatie. Maar, let op, in sommige opzichten is jouw leven even zwaar als dat van de verslaafde. Neem daarom zelf ook contact op met een professional, die je door deze situatie kan loodsen en je goed begeleid. Take care of yourself.
De effecten op de partner
De impact van verslaving op partners kan enorm zijn. Van emotionele belasting tot financiële problemen en sociale isolatie, de gevolgen van een verslaving kunnen diep doordringen in het leven van een partner. Het is belangrijk om deze effecten te erkennen en ondersteuning te zoeken wanneer dat nodig is.
Ook is het goed om te realiseren dat bij het afkickproces van je partner, het in eerste instantie niet per se veel beter wordt, als dit thuis plaatsvindt. De detox drugs vraagt enorm veel van de verslaafde, zowel fysiek als mentaal. Zelfs in zo’n situatie, die eigenlijk vrij positief is, wordt je geduld, liefde en gevoel op de proef gesteld.
Tips voor de partner
We zullen je nu een aantal tips geven, om ten tijde van de verslaving en het dealen met afkickverschijnselen drugs, jezelf niet te verliezen. Lees:
1. Selfcare
Misschien wel het belangrijkste punt van deze tips, is om goed voor jezelf te zorgen. Sla die maandelijkse beauty behandeling dus niet ineens over. Kijk nog lekker ’s avonds naar je favoriete voetbalclub, omdat je er zo blij van wordt om hen te zien spelen. Het is van groot belang dat je de verslaving van een ander niet jouw leven ook volledig laat beheersen.
2. Stel grenzen op
Hoe moeilijk het ook is, zonder grenzen sta je nergens. Met behulp van een professional is het mogelijk om je grenzen te behouden en je grenzen niet aan te passen aan de verslaafde. Dit zorgt ervoor dat je, bewust of onbewust, de verslaafde tekenen geeft dat wat hij of zij doet, consequenties heeft.
3. Zoek naar lotgenoten
Er zijn veel meer partners van verslaafden dan je nu misschien denkt. Middels verschillende programma’s is het mogelijk om in contact te komen met hen. Je volgt dan bijvoorbeeld een groepssessie waarbij je de dingen bespreekt waar je tegen aanloopt. Het zorgt voor een stukje herkenning, maar ook zeker erkenning.
Conclusie
We hopen dat we met deze blog je toch een soort hart onder de riem hebben kunnen steken. Want, hoe je het ook wendt of keert, jij bent wel degelijk slachtoffer van de situatie. Door te blijven praten, goed voor jezelf te zorgen en professionele hulp te zoeken, weten we zeker dat je jezelf niet zal verliezen. Bovenstaande tips zijn nog maar enkele van alle die je zou kunnen opvolgen. Laat de moed dus niet in je schoenen zakken als je denkt dat ‘dit het is’.