//

Huismiddel tegen witte tong

Dat je een witte tong hebt, is soms meer ongemakkelijk dan het kwaad kan. Toch kan het soms wel kwaad en is het noodzaak dat er iets tegen wordt gedaan.

Om welke reden je dan ook van je witte tong af wil (of moet), in deze blog zal je een aantal tips lezen om dit te bewerkstelligen. Omdat we niet gekwalificeerd zijn voor het geven van medisch advies, houden we het slechts op een aantal huismiddelen. De werking hiervan zal in sommige gevallen wat teweeg brengen, maar het kan net zo goed zo zijn dat het voor jou niks doet. In ieder geval zullen we in deze blog wat dieper gaan op natuurlijke remedies voor een witte tong, maar ook de mogelijke oorzaken ervan.

Wat veroorzaakt een witte tong?

Zoals bij wel meer kwaaltjes en dergelijken, is een witte tong niet toe te schrijven aan slechts één oorzaak. We hebben een aantal van de veelvoorkomende oorzaken wat uitvoeriger beschreven. Zo kan je te maken hebben met:

  • Ophoping van dode cellen: Normaal gesproken worden deze cellen regelmatig vervangen door nieuwe cellen. Echter, als de dode cellen niet goed worden verwijderd, kunnen ze zich ophopen en een witte of gelige laag op de tong vormen.
  • Bacteriën: zogeheten anaerobe bacteriën, die goed gedijen in een droge en zuurstofarme mond, laten niet alleen een witte tong achter. De kans is namelijk groot dat je ook last krijgt van een vervelende ademlucht. Dit maakt het kwaaltje nog net wat ongemakkelijker.
  • Ongezonde levensstijl: veel alcohol en tabak, voeding met veel suiker of een zure etenswaren zijn allemaal funest voor je lichaam. Dit zou zich onder andere kunnen uiten in dus een witte tong, maar ook een lage weerstand.

Dit zijn maar enkele van de oorzaken van een witte tong. Een witte tong is overigens niet letterlijk wit. Daarentegen wordt gesproken van een witte of gelige aanslag op het oppervlakte. De aanslag varieert in dikte en textuur. Andere symptomen die met een witte tong gepaard gaan zijn een slechte adem, gevoeligheid of irritatie van de tong.

Natuurlijke remedies voor een witte tong

Zonder dat je meteen het een of ander moet aanschaffen, kan je ook kijken naar natuurlijke remedies die een witte tong tegen gaan. We zouden zeggen, probeer het uit en wellicht werkt het voor jou.

#1 Tong schrapen

Met een schone lepel kan je zachtjes over het oppervlak van de tong te schrapen. Doe het voorzichtig en spoel je mond na afloop goed met water. Door het schrapen komen er namelijk veel dode cellen en bacteriën van het tongoppervlak los. Je wil dit overigens niet te vaak doen, om te voorkomend dat de tong beschadigt en het gaat irriteren.

#2 Zout

Zout werkt als een soort natuurlijke reiniger. Je voor tussen twee verschillende opties gaan:

  1. Gorgelen met zout: meng wat zout met warm water en gorgel voor ongeveer een minuutje. Spuug het mengsel hierna uit en spoel eventueel je mond nog even na. Herhaal dit een aantal keer per dag.
  2. Zout op je tong: strooi wat zout op je tong en borstel er met een schone tandenborstel rustig overheen. Spoel hierna je mond met wat water, gezien zout een dehydrerende werking heeft.

Wist je trouwens dat het gorgelen met zout ook een positieve werking heeft op het verhelpen van een zere keel of een tandvleesontsteking?

#3 Fruit

Met name de harde fruitsoorten, zoals een appel en een peer dragen bij aan een natuurlijke reiniging, wanneer je deze eet. Nu kan je denken, mijn lolly is ook keihard en daar kauw ik soms ook op, maar dat is niet hoe het werkt. Een lolly is namelijk pure, bewerkte suiker en zal alleen maar zorgen voor nog meer ophoping van al het plaque. An apple a day, keeps the doctor away, blijkt maar weer waar te zijn.

#4 Aloë vera

Aloë vera is er niet alleen om verkoeling voor zoiets als een verbrande huid te bieden, het is er ook voor inwendig gebruik. Als het middel op een bepaalde wijze is verwerkt, dan kan je het eten. Nu is het niet de bedoeling dat je een meteen een lepel naar binnen werkt. In plaats daarvan raden we aan eerst met een lepel aloë vera sap je mond te gaan spoelen. Houd het sapje zeker wel een minuut in je mond. Je weet dan zeker dat de antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen worden geactiveerd.

#5 Tea tree

Meng twee tot drie druppels tea tree olie met water en spoel je mond hiermee. Het is van groot belang dat je de olie niet inneemt of er te veel van gebruikt. Dit kan namelijk een negatieve werking hebben op het lichaam. Overigens zal tea tree met name helpen om de laag op je tong te verwijderen. De witte kleur die daardoor was ontstaan, vermindert logischerwijs daarmee.

Niet-natuurlijke remedies

Maar goed, de effectiviteit van bovenstaande remedies is niet gegarandeerd. Sterker nog, de kans is zeker aanwezig dat het niks doet. Ga je naar de tandarts, dan zal je onder andere kunnen horen te gaan werken met een tandschraper in combinatie met een soort pasta. Deze middelen zijn ertoe gemaakt een witte tong te verhelpen. Het zou zelfs zo zijn dat je huidige mondwater en tandpasta je witte tong alleen maar erger maken. Dus, voor een effectieve werking ga je gewoon naar de tandarts en laat je je door hem of haar adviseren. Je gezondheid is een van de belangrijkste dingen die je hebt.

Dus, moet je je zorgen maken?

Nee, niet per se. Een witte tong kan gemakkelijk optreden als een tijdelijk gevolg. Maar, als de klachten aanhouden of het regelmatig terugkeert, raden we je aan een arts te raadplegen. Je zou bij een incidentele keer kunnen kijken of een natuurlijke remedie voor jou werkt, al liggen daar geen garanties op voor een effectieve werking. Het draagt wellicht wel bij aan de gevolgen van een witte tong, zoals een slechte adem. Wil je een witte tong voorkomen? Zorg dan voor een goede mondhygiëne en een gezonde levensstijl. Dat heeft meteen een goede invloed op de rest van je gezondheid.

Vorige

Nielson: vriendin, beste zangers vreemdgaan en meer

Volgende

De voor en nadelen van private lease