person using black smartphone with gray and pink case

Hoeveel data gebruiken mobiele apps?

In de wereld van smartphones en mobiele apps is het dataverbruik een belangrijk onderwerp geworden. We zijn voortdurend verbonden met het internet, of het nu met een eSIM for The Netherlands of via de wifi gaat. Maar hoeveel data verbruiken de apps die we dagelijks gebruiken eigenlijk? Laten we eens een kijkje nemen naar het dataverbruik van enkele populaire mobiele apps.

YouTube

YouTube is een van de meest gebruikte apps voor het bekijken van video’s. Het dataverbruik van YouTube varieert afhankelijk van de kwaliteit van de video die wordt bekeken. Lagere kwaliteiten zoals 144p en 240p verbruiken minder data dan hogere kwaliteiten zoals 720p en 1080p. Video’s in hogere kwaliteit bekijken kan resulteren in aanzienlijk meer dataverbruik. Je kunt de kwaliteit van de video aanpassen om data te besparen, vooral als je geen esim card met onbeperkt internet hebt.

Netflix

Netflix is een populaire streamingdienst voor series en films. Ook hier kun je de content bekijken in verschillende resoluties. Het dataverbruik van Netflix varieert afhankelijk van de gekozen resolutie. Wanneer je de content in hogere resoluties kijkt, zoals HD en 4K, zul je meer data verbruiken dan lagere resoluties zoals SD. Je kunt hier dus ook weer de resolutie aanpassen om het dataverbruik te beheersen.

WhatsApp

WhatsApp is een veelgebruikte app voor het delen van berichten, afbeeldingen en video’s. Het dataverbruik van WhatsApp is over het algemeen laag wanneer alleen tekstberichten worden verzonden en ontvangen. Het verzenden en ontvangen van afbeeldingen, video’s en spraakmemo’s kan echter meer data verbruiken. Je kunt automatische downloads beheren en het gebruik van video- en audiobellen beperken om data te besparen.

Spotify

Spotify is een populaire muziekstreamingdienst waarmee gebruikers muziek kunnen streamen in verschillende kwaliteiten. Het dataverbruik van Spotify varieert afhankelijk van de geselecteerde geluidskwaliteit. Het streamen van muziek in hogere kwaliteit resulteert in meer dataverbruik dan lagere kwaliteit. Wil je data besparen, dan kun je de geluidskwaliteit aanpassen.

Google Maps

Google Maps is een veelgebruikte app voor navigatie en routebeschrijvingen. Het dataverbruik van Google Maps is over het algemeen laag tijdens het navigeren. Het ontvangen van realtime routebeschrijvingen en verkeersinformatie kan echter meer data verbruiken. Je zou offline kaarten kunnen downloaden om data te besparen tijdens het navigeren zonder internetverbinding.

Algemene tips om dataverbruik te beheren

Er zijn een paar algemene tips die je kunt gebruiken om je dataverbruik te beheersen. Probeer zoveel mogelijk WiFi te gebruiken om data te sparen. Beperk automatische downloads en updates tot alleen wanneer je verbonden bent met WiFi. Sluit apps helemaal af als je ze niet gebruikt, zodat ze geen data op de achtergrond verbruiken. Gebruik ook apps die je dataverbruik bijhouden en je waarschuwen als je je limiet nadert. Gebruik ook de offline functies van apps door bijvoorbeeld muziek of video’s vooraf te downloaden. Met deze tips kun je slim omgaan met je dataverbruik, onverwachte kosten vermijden en je databundel optimaal gebruiken.

Vorige

Eenvoudig besparen door slimmer te kiezen

Volgende

Welke soorten hijsmaterialen zijn er allemaal?