brown tree trunk with green moss

Het perfecte geschenk dat goed is voor mens en milieu

In een tijd waar het klimaat als een belangrijk punt op de agenda staat, is het voor veel mensen ook steeds belangrijker om op zoek te gaan naar een duurzaam cadeau. Een cadeau dat dus goed is voor zowel mens en milieu. Op die manier kan je bepaalde tradities in stand houden, maar pas je je wel aan naar de tijd van nu.

In deze blog vertellen we je van alles over hoe je het perfecte geschenk vindt voor zowel mens en milieu. Waarbij er is gedacht aan de gevolgen van de productie, evenals de ethische productiepraktijken. Waarbij de producten zijn gemaakt van gerecyclede materialen, energiezuinig zijn of een minimale ecologische voetafdruk hebben. Ben je benieuwd? Lees dan gauw verder!

Diverse gelegenheden

Afhankelijk van de gelegenheid waar je over praat, spreek je misschien ook wel over verschillende soorten cadeaus. Zo wordt er bij een verjaardag vaak uitgepakt en heb je het bij de kerst meer over de wat ‘kleinere’ cadeaus. We zullen in elk geval proberen om per gelegenheid een aantal tips op het gebied van duurzaamheid geven.

Verjaardag

Voor verjaardagen kun je allereerst kiezen voor milieuvriendelijke feestartikelen zoals biologisch afbreekbare ballonnen en gerecyclede papieren slingers. Met ballonnen is het misschien wat lastiger, omdat je die niet kan hergebruiken, maar bij slingers zouden we willen zeggen: gooi ze niet gelijk weg. Waarschijnlijk is er binnen het gezin wel vaker per jaar iemand jarig, dus dan kan je ze gewoon weer ophangen. Investeer daarom ook een beetje in wat kwaliteit.

Kijk je naar de cadeautjes zelf, dan gaat het in principe ook veelal om de kwaliteit van iets dat het duurzaam kan maken. Zoek je een cadeau voor kinderen, schaf dan iets aan waar ze jarenlang iets aan hebben. Een set pennen van de budgetwinkel klinkt misschien leuk vanwege de hoeveelheid kleurtjes, maar als dat betekent dat ze over drie weken al uitgedroogd/ op zijn, dan heb je er niks aan.

Feestdagen

Bij lang niet iedereen gaat het bij de feestdagen om cadeaus. Daarentegen geldt bij veel meer mensen dat het gaat om lekkere snacks. Is dat inderdaad het geval, controleer dan of je kan kiezen voor biologische lekkernijen. Aan een fairtrade label kan je bijvoorbeeld zien dat er een eerlijke prijs is betaalt en dat het dus een ethisch verantwoord product is. Maar, pas aan de andere kant wel op om zo maar van alles aan te nemen. Zo lijkt soja drink fantastisch ten opzichte van koemelk, maar als het niet duurzaam is geteeld, zorgt het nog voor ontbossing, erosie en verwoestijning. Niet echt de definitie van ‘goed voor mens en milieu’, lijkt ons zo.

Tips bij het zoeken naar duurzame cadeaus

Ja, alleen met het vertellen hoe je mogelijk aan bepaalde cadeaus zou moeten komen, is natuurlijk niet echt helemaal dat waar je gelukkig van wordt. Sterker nog, waarschijnlijk ben je er nog niet helemaal van bewust, dat je er nog niet bent en dat het zeker nog wat moeite zal kosten. Lees deze tips goed door, om je zoektocht naar duurzame cadeaus gemakkelijker te maken.

 • Ambacht en lokaal
  Bij het kiezen van een duurzaam cadeau is het belangrijk om producten te vermijden die single-use plastics bevatten, zoals wegwerpflessen of plastic verpakkingen. Door te kiezen voor lokale en ambachtelijke producten ondersteun je lokale gemeenschappen en verminder je de ecologische voetafdruk van transport. Maar, weet wel dat ambacht niet per definitie gelijkstaat aan duurzaam. Het is daarom nog steeds interessant om je daar verder in te verdiepen.
 • DIY (do-it-yourself)
  DIY cadeau-ideeën zoals zelfgemaakte natuurlijke zeep of herbruikbare boodschappentassen zijn ook geweldige opties die persoonlijkheid en duurzaamheid toevoegen aan je geschenk. Vaak kan je bij de wat kleinere winkels producten vinden van kleine ondernemers, die op een bepaalde schaal proberen hun steentje bij te dragen aan de natuur. Gezien het geregeld start-ups betreft, kan je met jouw bijdrage hun bijdrage vergroten.
 • Labels
  Er zijn genoeg labels op producten die je informatie geven over de duurzaamheid van een product. Zo heb je die van Fairtrade (eerlijke handel), FSC® en PEFC (verantwoord bosbeheer), recyclebaar (recyclebare materialen) en het Ecolabel (lager milieueffect). Controleer of jouw cadeau dit label bezit en je bent al op de goede weg.
 • Tweedehands
  Er wordt van alles op Marktplaats verkocht en je kan zakken voor spullen in de kringloop vinden. Waarom zou je iets nieuws kopen als het tweedehands en goedkoper is én een stuk beter voor het milieu is? Je houdt jezelf toch een beetje voor de gek als je dat niet doet…

Zo, die tips kan je alvast in je broekzak stoppen!

Conclusie

Kiezen voor duurzame cadeaus is niet alleen een manier om je genegenheid te tonen, maar ook om bij te dragen aan een duurzamere wereld. Door bewust te kiezen voor geschenken die het milieu respecteren en ethische praktijken ondersteunen, ben je al goed bezig. En weet dat het niet erg is als het een keer niet lukt. Je draagt met kleine stapjes ook al genoeg bij! Ieder begin is immers een begin, nietwaar?

Vorige

Wis je digitale sporen uit: zoekresultaten in Google verwijderen met online reputatiemanagement

Volgende

Leven, reizen en lifestyle voor de kosmopoliet