low angle photo of lighted lamp
//

Buitenverlichting: waar moet je op letten?

Buitenverlichting is erg belangrijk voor je huis. Het zorgt ervoor dat je ’s avonds veilig thuiskomt en maakt je tuin en terras mooi en gezellig. Goede buitenverlichting kan je huis aantrekkelijker maken en ervoor zorgen dat je je er veilig voelt. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten bij het installeren van buitenverlichting en hoe je het goed kunt gebruiken. Wil jij ook graag buitenverlichting kopen, maar weet je nog niet goed waar je moet beginnen? Lees dan verder!

Doel van de buitenverlichting

Bedenk eerst waarvoor je het wilt gebruiken. Wil je je tuin gezellig maken voor avonden buiten, of wil je ervoor zorgen dat je huis veiliger is door de ingang goed te verlichten? Met een doel kun je de juiste lampen en de beste plekken kiezen om ze te plaatsen.

Type verlichting

Buitenverlichting is er in verschillende soorten. Denk aan lantaarns, spots, bewegingssensoren en meer. Elke soort heeft een eigen doel. Wil je gezelligheid creëren? Kies dan voor sfeerverlichting, zoals lantaarns. Heb je verlichting nodig om de weg te wijzen? Dan zijn spots handig. Wil je je huis veiliger maken? Dan zijn bewegingssensoren een goede keuze. Wil je specifieke elementen in je tuin benadrukken? Gebruik dan accentverlichting, zoals spots die je ergens op kunt richten. Denk goed na over welk type verlichting het beste past bij wat jij wilt bereiken voordat je gaat winkelen.

Energie-efficiëntie

Het is slim om rekening te houden met energie-efficiëntie bij het kiezen van buitenverlichting, vooral als je die vaak gebruikt. LED-verlichting is hierbij een goede optie. LED-lampen zijn zuinig in energieverbruik en gaan lang mee. Ze verbruiken veel minder stroom dan de ouderwetse gloeilampen en halogeenlampen, wat uiteindelijk resulteert in lagere energiekosten voor jou.

Lichtsterkte en kleurtemperatuur

Bij het kiezen van buitenverlichting moet je ook denken aan de helderheid van het licht en de kleur ervan. De helderheid wordt gemeten in lumen, en de hoeveelheid die je nodig hebt hangt af van waar je de verlichting voor gebruikt. Voor bijvoorbeeld padverlichting heb je meer lumen nodig dan voor gezellige sfeerverlichting. Daarnaast is de kleur van het licht belangrijk. Warm wit licht (ongeveer 2700-3000 Kelvin) geeft een knusse en ontspannen sfeer, terwijl koel wit licht (ongeveer 4000-5000 Kelvin) een helderder en alerter gevoel geeft. Kies de kleur die past bij de sfeer die je wilt creëren.

Waterbestendigheid en duurzaamheid

Het is heel belangrijk om buitenverlichting te kiezen die goed tegen regen en andere weersomstandigheden kan. Controleer daarom de IP-waardering (Ingress Protection) van de lampen om te zien hoe goed ze beschermd zijn tegen vocht en stof. Lampen met een hogere IP-waarde zijn geschikt voor buiten. Met deze tips heb jij binnenkort een prachtig verlichte buitenruimte!

Vorige

3 creatieve manieren om fotolijsten op te hangen

Volgende

4 tips voor een ergonomische thuiskantoor