man writing on paper

Twee verzekeringen die iedere ondernemer moet overwegen

Als ondernemer weet je dat het runnen van je eigen bedrijf gepaard gaat met de nodige risico’s. De vrijheid van het ondernemerschap is aanlokkelijk, maar zonder de juiste voorzorgsmaatregelen kan het ook een valkuil zijn. Een van de manieren om je te beschermen tegen risico’s is door het afsluiten van de juiste verzekeringen. In dit artikel vertellen we je meer over twee belangrijke verzekeringen die iedere ondernemer tenminste zou moeten overwegen: de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) en de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV).

De AVB

Laten we beginnen met de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, oftewel AVB. Deze verzekering is essentieel voor ondernemers die in contact komen met klanten of andere externe partijen. Stel je voor dat je een fysieke winkel hebt en een klant glijdt uit over een natte vloer. Of misschien heb je een consultancybedrijf en je maakt een fout waardoor je klant financiële schade lijdt. In zulke gevallen kan jouw bedrijf aansprakelijk worden gesteld voor de schade, en die kosten kunnen flink oplopen. De AVB biedt dekking voor dit soort claims en zorgt ervoor dat je niet persoonlijk opdraait voor de kosten, wat je bedrijf zelfs kan redden van faillissement.

Een ander belangrijk aspect van de AVB is dat het niet alleen jou, maar ook je medewerkers dekt. Of je nu een klein bedrijf runt met een paar medewerkers of een grotere onderneming hebt, de kans bestaat altijd dat iemand in jouw team per ongeluk schade veroorzaakt. Denk bijvoorbeeld aan een medewerker die tijdens het installeren van apparatuur iets breekt bij een klant. Met een AVB hoef je je in zulke gevallen geen zorgen te maken over de financiële consequenties.

De BAV

Naast de AVB is er de beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV), een must-have voor ondernemers die advies geven of diensten verlenen. Als je bijvoorbeeld werkt als accountant, architect, of consultant, dan weet je hoe belangrijk het is om geen fouten te maken. Maar laten we eerlijk zijn: fouten zijn menselijk. De BAV dekt de financiële gevolgen van beroepsfouten. Stel dat je een verkeerd belastingadvies geeft waardoor je klant een flinke naheffing krijgt. Zonder BAV kan zo’n fout je kop kosten, maar met deze verzekering worden de kosten gedekt.

Het is belangrijk om te beseffen dat niet iedere ondernemer verplicht is om een BAV af te sluiten. Maar ook als hij niet verplicht is, kan deze verzekering je een hoop stress besparen. Een BAV op zak geeft gemoedsrust, waardoor je weer je volle aandacht op je bedrijf kunt storten.

Vorige

Ontdek de 5 populaire eetkamerstoelen trends van dit moment

Volgende

Geef je tuin een upgrade met stijlvolle houten structuren