kid sleeping on red and gray bed

Samen slapen: zo creëer je de perfecte slaapkamer voor meerdere kinderen

Een groot gezin betekent vaak dat kinderen samen een kamer zullen delen. Dat kan een uitdaging zijn, maar wel een hele leuke. Samen een kamer delen is namelijk heel leuk en vooral heel goed voor de ontwikkeling van beide kinderen. Kinderen die samen slapen, slapen vaak beter, omdat ze zich veiliger voelen bij elkaar. En een goede nachtrust is weer heel belangrijk om alles uit de volgende dag te halen. Door handige meubels te gebruiken en voor de kinderen een eigen plekje te creëren, zorg je ervoor dat ze het samen delen van de kamer heel leuk vinden.

Gebruik een stapelbed

Om ruimte te besparen in de slaapkamer is het aan te raden om in ieder geval voor twee kinderen een stapelbed te kiezen. Er zijn verschillende opstellingen van stapelbedden. Zo is er de klassieke variant recht boven elkaar en een moderne opstelling zoals in een L-vorm of trapsgewijs. Er zijn stapelbedden voor twee personen, maar met meerdere kinderen is een 3-persoons stapelbed een aanrader. Deze zijn er in verschillende variaties. Zo is er stapelbed waar een eenpersoons- met tweepersoonsbed wordt gecombineerd. Of beschikt het onderste bed over een uitschuifbare bedlade, compleet met matras. Deze bedden bieden slaapplaatsen voor twee tot drie kinderen en laten voldoende ruimte over voor andere meubels, spulletjes en activiteiten. De combinatie van een eenpersoons- en tweepersoonsbed is vooral fijn wanneer een ouder kind een kamer deelt met een jonger broertje of zusje. Tieners hebben vaak behoefte aan iets meer ruimte om zich heen.

Ruimtebesparende meubels

Bij het inrichten van een gedeelde slaapkamer is het belangrijk om meubels te kiezen die weinig ruimte innemen en multifunctioneel zijn. Denk hierbij aan opbergbanken, bedden met ingebouwde lades of kasten en zelfs zwevende planken bij de bedden. Deze kun je zelfs aan de muur van het bovenste bed bevestigen, zodat je kind daar wat spulletjes op kan leggen, zoals een wekker of een mooi boek en een leeslamp. Meubels die extra opbergruimte bieden, nemen niet teveel kostbare vloeroppervlakte in beslag, zodat er lekker gespeeld kan worden. Opklapbare bureaus en stoelen kunnen hierbij handig zijn, vooral als de kinderen hun huiswerk in de slaapkamer maken.

Slimme opbergoplossingen

Een gedeelde kinderkamer is net een tiny house, vooral wanneer drie kinderen samen de ruimte delen. Naast ruimtebesparende meubels gebruik je slimme opbergoplossingen. Kies eens voor stapelbare speelgoedboxen en opruimboxen. Label deze met namen of plaatjes van de inhoud. Zo kan ieder kind zijn spulletjes gemakkelijk terugvinden. Tevens bespaard het kastruimte die je weer kan gebruiken voor kleding. Deel deze zo in dat ieder een eigen gedeelte heeft. Dat is wel zo prettig. Gebruik verder opbergbakken onder het bed, hangende organizers aan de deuren en aan de muur gemonteerde planken om speelgoed, boeken en kleding op te bergen. Bij een L-vormig stapelbed hou je vaak ruimte over. Plaats hier eens een kast of de opbergboxen met speelgoed om ruimte te besparen.

Gebruik van kleur en decoratie

Kleur en decoratie spelen een belangrijke rol bij het creëren van een gezellige slaapkamer voor de kinderen. Ga eens voor een neutrale basiskleur, zoals wit, en combineer deze met accentkleuren die passen bij de persoonlijkheden van de kinderen. Laat de kinderen meebeslissen over de decoratie van hun eigen gedeelte van de kamer. Schilder een deel van de muur en het plafond in deze kleuren en laat ze terugkomen in muurstickers, posters, beddengoed en kussens. Een harmonieuze mix van kleuren en decoraties maakt de kamer levendig en persoonlijk voor ieder kind.

Een eigen plekje in de gedeelde kamer

Een kamer delen leert je kind allerlei sociale vaardigheden. Zo leert het om elkaar, ondanks de gedeelde kamer, ruimte te geven wanneer dit nodig is. Goede afspraken over opruimen en spelen op de kamer zijn hierbij belangrijk. Helemaal wanneer de een nog huiswerk moet doen en de ander daar qua leeftijd nog niet aan toe is. Daarom is het goed om voor een persoonlijke ruimte binnen de gedeelde kamer te zorgen, die alleen voor hen is. Zorg voor verschillende bureautjes met een muur die ze zelf mogen decoreren met posters en tierelantijntjes. Een eigen kastje met lievelingsspulletjes en ruimte voor boeken, knuffels en schoolspullen helpt ook zeker mee. En zorg ervoor dat elk kind zijn eigen beddengoed en kussen heeft om een gevoel van persoonlijke ruimte te behouden. Je kan zelfs met kamerschermen kunnen werken, als de ruimte het toelaat.

Genieten van een gedeelde kamer

Samen een kamer delen is goed voor kinderen. En met een stapelbed voor twee of drie personen creëer je voldoende ruimte in de slaapkamer om lekker te kunnen chillen en spelen. Maak gebruik van slimme opbergoplossingen om de kamer opgeruimd te houden en geef je kinderen een eigen stukje van de kamer door middel van decoraties, kleur en eigen spulletjes. Dat zal lekker slapen!

Vorige

Stijlvolle Toepassingen van Zweeds Rabat Douglas Hout

Volgende

De Ultieme Treinreiservaring: Ontdek Europa op Sporen