Heb je wel eens overwogen of een warmtepomp een slimme investering is? Nou, dat is het zeker! Maar in 2024 is het nóg slimmer. Door een combinatie van stijgende gasprijzen, dalende kosten van warmtepompen, en tijdelijke subsidies van de overheid, is nu hét moment om in te stappen. In deze blog leggen we uit waarom je niet te lang moet wachten.
Waarom is een warmtepomp een slimme investering?
Een warmtepomp werkt op elektriciteit en haalt warmte uit de lucht of de bodem. Dit betekent dat je minder afhankelijk bent van aardgas, en dat scheelt in je portemonnee. Met de stijgende gasprijzen kun je per bespaarde kuub aardgas ongeveer 60 eurocent besparen. Stel dat je jaarlijks zo’n 1.000 kuub gas bespaart met een hybride warmtepomp, dan komt dat neer op 600 euro per jaar!
Warmtepompen zijn een stuk beter voor het milieu. Ze verlagen je CO2-uitstoot aanzienlijk en helpen je huis klaar te maken voor een toekomst waarin we steeds minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De overheid wil namelijk in 2050 alle huizen van het gas af hebben. Dus door nu al over te stappen op een warmtepomp, ben je goed voorbereid op die transitie. Bekijk hier het verbruik van een warmtepomp
Een energiezuinig huis is niet alleen goed voor het milieu en je maandelijkse kosten, het verhoogt ook de waarde van je woning. Huizen met een energielabel A zijn aantrekkelijker voor kopers, zeker nu energiebesparing steeds belangrijker wordt. Een warmtepomp draagt daar direct aan bij.
Hoewel een warmtepomp in aanschaf duurder is dan een cv-ketel, verdien je die investering snel terug. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de vijf en zes jaar, zeker met de subsidies die nu nog beschikbaar zijn. Daarna profiteer je van lagere energiekosten.
Waarom juist nu een warmtepomp kopen?
De vraag naar warmtepompen is het afgelopen jaar enorm gestegen. Dit komt doordat veel mensen nog snel willen profiteren van de huidige subsidieregeling, die gunstig is, maar volgend jaar minder aantrekkelijk wordt. Waarom zou je nu een warmtepomp aanschaffen? Hier zijn een paar goede redenen.
Gunstige subsidies in 2024
De overheid vergoedt momenteel bijna 50% van de kosten van een warmtepomp. Dit komt doordat de prijzen van warmtepompen zijn gedaald, terwijl de subsidie gebaseerd is op de oude, hogere prijzen. Maar let op, vanaf 2025 wordt deze subsidie verlaagd. Dit betekent dat je dan 650 tot 700 euro minder subsidie krijgt voor een standaard hybride warmtepomp van 4 kilowatt.
Door nu te investeren, profiteer je dus van een veel hogere subsidie. Installateurs melden dat consumenten massaal gebruik maken van deze regeling en nu snel nog een warmtepomp laten installeren voordat de subsidie omlaag gaat.
Prijzen van warmtepompen zijn gedaald
Door een beslissing van het kabinet-Schoof is het plan om een verplichte aanschaf van hybride warmtepompen bij nieuwe cv-ketels te schrappen. Dit zorgde voor een onverwachte verkoopgolf onder installateurs, waardoor de concurrentie steeg en de prijzen van warmtepompen fors daalden. Dat maakt het nóg aantrekkelijker om juist nu een warmtepomp aan te schaffen. De lagere prijzen zorgen ervoor dat je meer waar voor je geld krijgt.
Stijgende gasprijzen en dalende elektriciteitsprijzen
Het is algemeen bekend dat de gasprijzen de afgelopen tijd sterk zijn gestegen. Dit maakt het steeds duurder om je huis te verwarmen met een traditionele cv-ketel. Elektriciteit daarentegen wordt naar verwachting goedkoper, wat het gebruik van een warmtepomp financieel aantrekkelijker maakt.
Per bespaarde kuub gas levert een hybride warmtepomp je op basis van de huidige energieprijzen zo’n 60 eurocent op. Als je jaarlijks 1.000 kuub gas bespaart, komt dat neer op een jaarlijkse besparing van 600 euro. In combinatie met de lagere energiekosten verdien je de investering in een warmtepomp binnen een paar jaar terug.
Hoewel de verplichting om bij een nieuwe cv-ketel ook een hybride warmtepomp aan te schaffen is geschrapt, blijft het duidelijk dat Nederland in de toekomst van het gas af moet. De energietransitie is in volle gang en een warmtepomp is een van de meest duurzame manieren om je huis te verwarmen. Door nu al over te stappen, ben je voorbereid op de toekomst en hoef je je geen zorgen te maken over mogelijke verplichtingen die later alsnog kunnen worden ingevoerd.
Met de dalende prijzen, de aantrekkelijke subsidies en de stijgende gasprijzen, is het nu hét moment om een warmtepomp aan te schaffen. De overheid stimuleert deze overstap met royale subsidies, die vanaf 2025 zullen worden verlaagd. Door nu te investeren, kun je flink besparen op je energierekening en ben je voorbereid op een gasloze toekomst.