brown and black brick building

Verduurzaam je woning in 2024 met zonnepanelen

Maak jij al gebruik van zonnepanelen op het dak van je woning? Steeds meer huishoudens laten zonnepanelen via HomeQgo of een vergelijkbare partij installeren. Dat is niet voor niets, daar zij in 2024 nog kunnen profiteren van de bestaande salderingsregeling. De verwachting is dat deze regeling in de komende jaren wordt aangepast; de Tweede Kamer stemde hier eerder al mee in. Het betekent concreet dat het percentage van het overschot aan groene stroom dat je kunt salderen wordt afgebouwd naar 2031 toe. Naast het installeren van een zonnepanelen op het dak van je woning is ook de investering in een laadpaal interessant, mits je een elektrische auto hebt. Het stelt je niet alleen in staat de auto thuis op de eigen oprit op te laden; je kunt de auto mogelijk ook als thuisbatterij gebruiken. Zo ben je klaar voor de toekomst (zonder salderingsregeling)! In dit artikel lees je er meer over. 

Merendeel Nederlandse daken geschikt voor zonnecollectoren 

Onderzoek laat zien dat zo’n zeventig procent van de Nederlandse daken geschikt is voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Het is geen vereiste een dak op het zuiden te hebben, om zelf een groot deel van de benodigde energie op jaarbasis op te kunnen wekken. Er zijn partijen die een gratis zonnepanelen scan aanbieden, waarmee je vrijblijvend laat controleren of jouw dak geschikt is voor de montage van zonnepanelen. 

Heb je eerder zonnepanelen overwogen, maar hier toen niet voor gekozen? De gemiddelde zonnepanelen levensduur en het rendement hiervan is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Het maakt dat een investering in zonnepanelen momenteel mogelijk veel interessanter is, dan destijds het geval was. 

Groene stroom optimaal benutten met een laadpaal 

Het kan interessant zijn om de investering in zonnepanelen direct te combineren met de aankoop van een laadpaal voor een elektrische auto. Door de veranderingen in de salderingsregeling is het belangrijk om de opgewekte groene stroom zo goed mogelijk, direct te verbruiken. Zet de vaatwasser en wasmachine niet in de nacht aan, maar juist overdag! Met alleen de wasmachine en vaatwasser zal je de opbrengst van je zonnepanelen niet volledig verbruiken op zomerse dagen. Door je elektrische auto aan de laadpaal bij je woning te koppelen, kun je de accu opladen met het overschot aan opgewekte groene stroom van je zonnecollectoren. Er zijn verschillende partijen die beide verduurzamende componenten bij je thuis voor je kunnen installeren. 

Tip: kijk eens naar een laadpaal die Vehicle-to-Home-technologie ondersteunt. Zo kun je de elektrische auto straks als thuisbatterij gebruiken. 

Vorige

Grensoverschrijdend Gedrag in de Topsport: Een Diepgaande Analyse

Volgende

Handige gebruiksartikelen nog altijd populair als promotiecadeautjes