AI heeft ontwikkelaars geholpen om een lange lijst van digitale diensten en ervaringen veel efficiënter te maken – en in het geval van zakelijke tools, veel effectiever – voor gebruikers. In gaming betekent dit betere procedurele verhalen en beter gebruik van spelersdata. Het zorgt voor een veelzijdigere ervaring; naarmate de populariteit van cloud gaming groeit, wordt het mogelijk om te schakelen van pc naar het spelen van blackjack geoptimaliseerd voor mobiel, of Triple-A titels die ooit voorbehouden waren aan consoles. In het geval van sociale media betekent betere AI verbeterde beveiliging en betere voorspellende mogelijkheden. Natuurlijk heeft kunstmatige intelligentie ook impact op fotografie, maar helpt AI deze industrie of zorgt het juist voor schade?
Hoe wordt AI gebruikt in fotografie?
AI, wat staat voor ‘artificial intelligence’ en in het Nederlands ‘kunstmatige intelligentie’ wordt genoemd, is de laatste jaren een ware hype geworden. Dit is ook het geval in de fotografie-industrie. Zo zijn er tegenwoordig AI-gestuurde camera’s waar fotografen gebruik van kunnen maken. Dit maakt je werk veel eenvoudiger, aangezien de technologie automatisch camera-instellingen aanpast en optimaliseert. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de sluitertijd, het diafragma en de focus. Ook kan een AI-camera het onderwerp volgen en indien nodig de instellingen aanpassen.
Niet alleen het maken van foto’s verandert door AI; dit geldt ook voor het bewerken van je gemaakte shots. AI-gestuurde software gebruikt machine learning om afbeeldingen te analyseren en vervolgens bewerkingen voor te stellen. AI kan zelfs een geheel nieuwe foto creëren; je hoeft dan alleen maar een paar gegevens in te voeren. Deze technologie kan handig zijn, maar het kan ook negatief uitpakken voor fotografen. Doordat AI zelf afbeeldingen kan maken, wordt hun werk immers minder noodzakelijk.
AI verbetert de toegankelijkheid van fotografie
De AI-gestuurde camera’s en software maken het voor alle fotografen makkelijker om prachtige kiekjes te schieten. Dit geldt niet alleen voor profs, maar ook voor amateurs. Zelfs als je nog nooit een camera hebt vastgehouden, kun je met behulp van kunstmatige intelligentie goede foto’s maken en bewerken. De toegankelijkheid van deze sector is dus flink verbeterd door AI. Dit komt zeker ook door de technologie waarmee je door eenvoudigweg een paar woorden in te vullen een afbeelding kunt creëren. In dit geval hoef je niet eens een camera te gebruiken.
Heeft fotografie nog een toekomst?
Nu AI populairder en beter wordt, twijfelen steeds meer mensen of fotografie nog een toekomst heeft. Zoals je net al kon lezen, is kunstmatige intelligentie immers in staat om gloednieuwe afbeeldingen te creëren. Toegegeven, deze foto’s bevatten nog wel eens wat fouten en ze zien er niet altijd realistisch uit. Toch wordt deze technologie alsmaar beter en bestaat de kans dat fotografen op een gegeven moment niet meer nodig zijn. We schatten deze echter laag in, aangezien deze specialisten in staat zijn om emoties prachtig vast te leggen op beeld. Vooralsnog heeft kunstmatige intelligentie hier moeite mee, wat logisch is; AI is een vorm van technologie en geen mens.
Fotografie blijft dus een belangrijke en relevante kunstvorm. Dit komt omdat je met foto’s belangrijke herinneringen vastlegt. Denk bijvoorbeeld maar eens aan je trouwerij; je wilt dan daadwerkelijk een foto van jou met je geliefde, niet een afbeelding gecreëerd door AI van jullie tweeën. Daarom zal het werk van fotografen noodzakelijk blijven, ook om bijvoorbeeld oorlogen en ongevallen vast te leggen. De fotografiesector zal behoorlijk veranderen door AI, maar nooit helemaal verdwijnen. We raden fotografen aan om AI niet als een bedreiging te zien, maar juist als een manier om hun werk makkelijker en misschien zelfs beter te maken.