multicolored electronic part

Deze vier componenten moet je hebben in de meterkast

De stoppenkast, die je vindt in de meterkast, is voor velen een groot mysterie. Dat het voor elektriciteit in je huis zorgt, is wel duidelijk. Maar waar zijn al die verschillende componenten voor? Bij Vekto.nl koop je componenten van hoge kwaliteit. Zo ben je verzekerd van veiligheid en zekerheid in je woning. Onthoud dat je werkt met elektriciteit. Onvoorzichtig gebruik hiervan kan leiden tot vervelende situaties. Lees snel verder en ontdek welke componenten je installeert! 

Aardlekschakelaar

Ten eerste is een stoppenkast niet compleet zonder aardlekschakelaar. Sterker nog, het is verplicht om er minimaal twee van te hebben. Deze schakelaar biedt bescherming tegen lekstroom. Dit kan ontstaan door een beschadigde kabel of defect apparaat. Een aardlekschakelaar detecteert lekstroom en schakelt de elektriciteit uit. Zo verminder je het risico op elektrische schokken of andere vervelende problemen. 

Installatieautomaat

Ten tweede is een installatieautomaat van groot belang. Dit is een essentieel onderdeel van de elektrische installatie in je woning. Door het verdelen van de elektriciteit over verschillende groepen kan het de elektrische belasting in je woning goed reguleren. Wanneer er te veel elektriciteit naar een groep stroomt, kan dit leiden tot overbelasting, kortsluiting en zelfs brand veroorzaken. De installatieautomaat schakelt de schakeling uit waardoor de stroomtoevoer stopt en elektrische problemen kan voorkomen.

Smeltpatronen

Daarnaast is het gebruik van smeltpatronen een goede manier om je woning (en jezelf) te beschermen tegen elektriciteit. Ze worden ook wel zekeringen genoemd en onderbreken de stroom bij overbelasting of kortsluiting. De metalen draad die in de patronen zit smelt bij een te hoge toevoer aan stroom. Zo wordt de stroom onderbroken. Een nadeel is dat je deze dan weer moet vervangen, maar ze bieden daarentegen wel een hoge veiligheid.

Hoofdschakelaar

Tot slot neem je de leiding over de gehele stoppenkast met de hoofdschakelaar. Ook deze is verplicht om te hebben in je meterkast. Hiermee kan de volledige toevoer van elektriciteit naar je woning worden uitgeschakeld. Bij onderhoudswerkzaamheden of noodgevallen kan dit goed van pas komen. Zo kan er veilig gewerkt worden aan het elektrische systeem en verhoog je de veiligheid van de inwoners in een noodsituatie.

Zoals je ziet, zijn deze componenten er niet voor niks. Door op cruciale momenten de elektriciteit af te sluiten, beschermen ze je woning tegen overbelasting en kortsluiting. Met het installeren van deze componenten bescherm jij jezelf en je medebewoners. Neem dus snel een kijkje in de meterkast en ga na of het over al deze componenten beschikt! 

Vorige

Bezoek Parijs: de stad van de liefde en cultuur

Volgende

Veiligheid in het casino en handige manieren om jezelf te beschermen