Een aantal jaren geleden leek het een goudmijn; een webshop starten. Maar wie tegenwoordig eens rondsurft op het wereldwijde web zal al snel de conclusie trekken dat deze markt wel bijna verzadigd lijkt. Óveral is wel een online winkel voor, en producten worden vaak tegen bodemprijzen aangeboden. Is een webshop starten vandaag de dag nog lucratief? En hoe start je ermee? Hier vind je de voor- en nadelen op een rij.
Wat heb je eventueel nodig?
Het voordeel van een webshop ten opzichte van een fysieke winkel is vooral het verschil in opstartkosten en de tijd die daarmee gepaard gaat. Een goed mobiel abonnement en producten of diensten die je wilt verkopen, is het enige wat je nodig hebt. Veel mensen zeggen dat je ook nog een eigen site, domeinnaam, voorraad en opslag moet hebben, maar wie zich eenmaal in het vak van retail verdiept zal zien dat dat niet het geval is. Ook zonder deze zaken kun jij al online verkopen, een echte webshop heb je dan natuurlijk nog niet. Toch is deze manier van opstarten aan te raden om te kijken of er nog markt is voor jou en jouw producten.
Gebruik de marktplaatsen
Hoe je je producten dan aan de man krijgt? Door de bestaande verkooppunten te gebruiken. Te beginnen met marktplaats en de marktplaatsfunctie (marketplace) van Facebook. Wanneer jij producten wilt gaan verkopen, kun je hier in een paar klikken mee beginnen. Wel is dan aan te raden een goede smartphone te hebben en voldoende data, je zult makkelijk bereikbaar moeten zijn om betrouwbaar over te komen. Wanneer je merkt dat je verkopen lekker gaan, kun je ook naar de grotere retailers gaan om daar je spullen aan te bieden. Dit kan tegenwoordig via Bol of Amazon, jij verkoopt dan via hen jouw producten. Je betaalt ze vervolgens wel een fee hiervoor, maar het scheelt jou ook in de kosten van een eigen webshop.
Voorraad
Ook de voorraad hoef je zelf niet allemaal op je zolderkamer te stallen, je kunt starten met dropshipping. Hiermee laat je de producten direct bij de klant bezorgen vanuit jouw leverancier. Wanneer je zelf producten produceert is dat natuurlijk een lastiger verhaal. Houd ook rekening met de levertijd die je belooft, bij dropshipping duurt dit soms iets langer.
Wanneer je merkt dat je producten beginnen te lopen en je het online verkopen in de vingers krijgt, kun je zelf een webshop en site gaan bouwen of iemand hiervoor inhuren. Door het trapsgewijs aan te pakken kun je er zelf langzaamaan vertrouwd mee raken en zul je ook merken of het wel of geen goed idee ooit was. Daarmee voorkom je dat je jezelf al snel op hoge kosten jaagt, door veel spullen in te kopen of een dure webshop te ontwikkelen. Maar of er op het internet nog ruimte is voor een extra online winkel? Dat altijd! En met de toenemende mate van online verkopen zie je dus ook dat opstarten hiermee steeds eenvoudiger en vertrouwder kan. Daarmee is het in het begin prima te combineren met een reguliere baan.