Hoe duurzaamheid en interieur design hand in hand gaan

Duurzaamheid is een term die je tegenwoordig overal tegenkomt. Denk aan boodschappen, vervoer, mode en ook wonen. Steeds meer mensen willen hun ecologische voetafdruk verkleinen en hun steentje bijdragen aan een betere toekomst. Maar hoe verwerk je deze duurzame ambities in je interieur en dat zonder in te leveren op stijl, comfort of sfeer? Gelukkig hoeven duurzaamheid en een leuk interieur elkaar niet uit te sluiten. Soms kunnen ze elkaar juist versterken. Met het maken van bewuste keuzes op het gebied van aankopen en materialen creëer je een stijlvol en toekomstbestendig huis. In dit artikel lees je wat daar allemaal bij komt kijken. 

Het gebruik van duurzame materialen

Het kiezen van de juiste materialen is een belangrijk startpunt bij het opnieuw inrichten van je interieur. Duurzame materialen zijn vaak milieuvriendelijker geproduceerd, gaan langer mee en zijn soms zelfs herbruikbaar. Denk bijvoorbeeld aan FSC-gecertificeerd hout, gerecyclede metalen, bamboe of biologisch katoen voor gordijnen en kussens. Ook steeds meer fabrikanten bieden meubels aan die gemaakt zijn van gerecyclede of circulaire grondstoffen. Lees dus altijd goed de productbeschrijving om erachter te komen welke materialen zijn gebruikt. Kunststof is bijvoorbeeld een materiaal dat lang meegaat en vaak ook recyclebaar is. Je vindt een grote showroom van kunststof kozijnen in Heerhugowaard, waar je op je gemak de verschillende opties kunt bekijken. 

Energiebesparende maatregelen

Duurzaamheid draait niet alleen om materialen, maar ook om energieverbruik. Een duurzaam interieur houdt rekening met hoe je energie gebruikt én bespaart. Goede isolatie is hierbij een belangrijke factor. Zo is het belangrijk om te investeren in nieuwe kozijnen met HR++ of triple glas. Op die manier voorkom je warmteverlies en bespaar je aanzienlijk op je energiekosten. Kunststof kozijnen van bijvoorbeeld Select Windows zijn niet alleen onderhoudsarm, maar juist ook ontworpen om energieverlies te minimaliseren. Denk ook aan andere maatregelen, zoals het overstappen op LED-verlichting, het gebruik van slimme thermostaten en het aanschaffen van energiezuinige apparaten. Deze elementen kun je makkelijk combineren om zo een comfortabel en tegelijkertijd milieuvriendelijk interieur te creëren. 

Duurzaamheid in je interieur

Duurzaam wonen gaat verder dan alleen bouwkundige en technische keuzes. Ook in de aankleding van je interieur kun je duurzaamheid doorvoeren. Tweedehands meubels zijn tegenwoordig niet alleen een budgetvriendelijke optie, maar ook een bewuste keuze. Oude meubelstukken kunnen vaak met een lik verf of een nieuwe bekleding nog jaren mee. Sommige mensen maken er ook hun hobby van om deze spullen een nieuw leven te geven. Je kunt ook nieuwe meubels bestellen bij bedrijven met een duurzaamheidsbeleid. Zo weet je zeker dat jouw stijlvolle bank of kast niet alleen mooi oogt, maar ook met respect voor mens en milieu is gemaakt.

Veelgemaakte fouten bij duurzaam interieur design

Duurzaamheid wordt natuurlijk steeds populairder, maar toch zijn er nog een aantal misvattingen als het gaat om toepassingen in het interieur. Vaak worden meubels of andere materialen onnodig vroeg vervangen voor een duurzamer alternatief. In veel gevallen is het juist duurzamer om iets te behouden, te repareren of opnieuw te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een oude tafel die met een nieuwe afwerking weer jaren meegaat.Een andere misvatting is dat duurzaamheid automatisch betekent dat je minimalistisch moet leven. Onthoud dat het vooral gaat om het maken van bewuste keuzes. 

Vorige

De 5 meest modieuze auto’s van dit moment

Volgende

Welk rolgordijn past bij jouw ruimte?